Всесвітній день обізнаності про пухлини головного мозкуПочинаючи з 2000 року, за ініціативою Німецької асоціації допомоги при пухлинах головного мозку, 8 червня проводиться Всесвітній день обізнаності про пухлини головного мозку, що покликаний привернути увагу громадськості до даної проблеми.

Сьогодні пухлини головного мозку вважаються однією із найменш досліджених форм онкологічних захворювань. Суспільство знає про хворобу набагато менше, ніж про інші види раку.

Пухлина головного мозку — це звучить страшно. Тому дуже важливо розуміти симптоми хвороби, адже головний мозок — надто важливий орган, щоб відкладати лікування.

Щороку серед жителів Житомирської області діагностується майже 30 випадків раку головного мозку. На даний час на обліку Житомирського обласного онкодиспансеру перебувають 247 пацієнтів із злоякісними пухлинами головного мозку.

Діагностувати пухлини головного мозку можуть у будь-якому віці, проте відзначається деяке їх збільшення у 12-18 років і у 45-50 років.

Людський череп має обмежений простір, тому будь-яка пухлина збільшує внутрішньочерепний тиск і буде тиснути на мозок. Симптоми, викликані пухлинами головного мозку, будуть виникати через цей тиск, або ж через те, що пухлина буде зачіпати певні частини мозку.

Оскільки різні частини мозку контролюють різні органи і їх функції, симптоми пухлини головного мозку також сильно розрізняються. Проте є загальні симптоми, які можуть свідчити про захворювання, і їх потрібно знати.

  • Основні симптоми: прогресуючий головний біль, що може супроводжуватися втратою зору, частковим або повним паралічем кінцівок, розладами ходи, мови чи пам’яті, втратою звичних для людини навичок, раптовими психічними розладами чи епілептичними нападами, нудотою та блювотою, особливо зранку, слабкістю, підвищеною втомлюваністю.

Якщо у вас проявляються такі симптоми, то потрібно обов’язково звернутися до сімейного лікаря, який при необхідності призначить відповідні обстеження.

Необхідно пам’ятати, що сприятливий прогноз лікування залежить від раннього виявлення пухлини. Потрібно завжди уважно ставитися до власного здоров’я, а при появі найменших підозр – терміново звертатися до лікаря, щоб не втратити дорогоцінний час. При підтвердженні діагнозу «пухлина головного мозку», проводиться відповідне лікування, що значно збільшує шанси на одужання.

Записатись на консультацію до лікаря можна на сайті Житомирського обласного онкодиспансеру або зателефонувати з 09-00 до 16-00 до реєстратури закладу за номерами телефонів: +38 (0412) 43-42-09, +38 (068) 98-77-834.

Джерело: Пресслужба КНП "Житомирський обласний онкологічний диспансер" Житомирської обласної ради