photo 2024 04 22 12 06 11

Представниці Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання матерів і дружин захисників України» у Житомирській області цими вихідними відвідали єдиний в Україні храм-пантеон, у якому зберігають імена полеглих Героїв, що викарбувані на плитах. Храм на честь загиблих воїнів знаходиться у селі Лішня Кременецької громади, що на Тернопільщині. Поїздка відбулась за підтримки Житомирської обласної ради.
 
За словами голови ВГО "Об’єднання матерів і дружин захисників України» у Житомирській області Олени Максменко, це другий візит спільноти до цього храму.
 
«Перша поїздка до храму-пантеону була у 2020 році. На той момент у храмі вже була встановлена плита з іменами наших Героїв, що загинули, боронячи українську землю від російських окупантів у 2014 році. Цього разу ми привезли ще чотири плити, що зберігатимуть памʼять загиблих воїнів з Житомирщини за період війни до 2022 року. Також у ході візиту під час богослужіння помолилися за наших дітей, за здоров'я українських захисників і захисниць, перемогу України»,- розповіла Олена Максименко.
 
Пані Олена зауважила, що ідея встановлення у храмі плит з іменами полеглих військовослужбовців з нашої області належить Володимиру Шевченку - батьку загиблого у 2014 році Героя Олексія Шевченка. Чоловік докладає багато зусиль для виготовлення пам'ятних плит. Саме він у 2017 році встановив у храмі-пантеоні першу плиту з іменами загиблих воїнів з Житомирщини.
 
"Ми стали третьою областю по Україні, що встановила у храмі плити. Під час цієї поїздки пан Володимир був відзначений медаллю Архістратига Михаїла та грамотою від предстоятеля Православної Церкви України митрополита Епіфанія. Відзнаки вручив настоятель храму-пантеону отець Андрій Любунь"- зазначила керівниця об'єднання.
 
Пані Олена також додала, що наразі існує потреба у виготовленні ще 100 плит з іменами Героїв з Житомирської області, що загинули від початку повномасштабного вторгнення росії, та висловила сподівання на підтримку благодійників.