Володимир Ширма взяв участь у засіданні круглого столу  «Прозорість місцевого самоврядування як складова процесу децентралізації. Практика сьогодення. Шляхи розвитку»Заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма взяв участь у засіданні круглого столу «Прозорість місцевого самоврядування як складова процесу децентралізації. Практика сьогодення. Шляхи розвитку». Засідання проводив Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

На заході були присутні народні депутати України, представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх провідних асоціацій, міжнародних та вітчизняних асоціацій, експертної спільноти. Також у засіданні брав участь начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко та його заступник Віктор Градівський. Засідання відбулось під головуванням першого заступника голови Комітету Романа Лозинського.

Учасники зібрання обговорили питання щодо прозорості місцевого самоврядування як невідʼємної складової реформи децентралізації в Україні, сучасного стану та пріоритетних напрямків для посилення відкритості у діяльності органів місцевого самоврядування, а також щодо значення відкритості та прозорості у забезпеченні ефективного управління на місцях. Крім того, під час круглого столу відбулась презентація та обговорення ключових положень Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування», прийнятого Верховною Радою України 22 лютого 2024 року.

Серед ключових норм Закону — трансляції пленарних засідань місцевих рад та засідань їх постійних комісій у мережі Інтернет в режимі реального часу. Презентуючи Закон, Роман Лозинський зазначив, що наразі йдеться лише про оприлюднення відеозаписів. По закінченню воєнного стану ці засідання повинні будуть транслюватися в режимі онлайн.

Крім того, Закон передбачає висвітлення проєктів порядків денних засідань постійних комісій ради, висновків і рекомендацій, а також протоколів її засідань, які містять результати поіменного голосування; обов’язковість використання державної мови депутатами, посадовими особами місцевого самоврядування, іншими доповідачами під час сесій рад; оприлюднення на єдиному державному вебпорталі відкритих даних та на офіційних вебсайтах органів місцевого самоврядування публічної інформації у формі відкритих даних щодо об’єктів права власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єктів їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад, зокрема інформації за результатами інвентаризації, проведеної згідно із законодавством.

Заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма зазначив, що впровадження цього Закону посилить рівень прозорості місцевого самоврядування та сприятиме підвищенню довіри суспільства до прийнятих місцевою владою рішень.