Володимир Ширма взяв участь у засіданні Правління Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад»25 червня заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма в режимі онлайн долучився до чергового засідання Правління Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад», яке відбулося в місті Хмельницький.

У засіданні взяли участь народні депутати України, голови обласних та районних рад, територіальних громад з різних регіонів держави.

У рамках засідання присутні, зокрема, обговорили питання щодо реформи профільної середньої освіти.

Відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту», з 2027 року в Україні почнеться реалізація реформи профільної середньої освіти. Її мета — індивідуалізувати освіту в старшій школі та наблизити її до потреб кожного учня та учениці, які зможуть обирати напрям навчання, курси та предмети, а школи проводитимуть якісну профорієнтаційну роботу.

У рамках реформи передбачено запровадження трирічної профільної середньої освіти (10–12 класи) за двома спрямуваннями: академічним, із поглибленим вивченням предметів і курсів для здобуття вищої освіти, та професійним, орієнтованим на здобуття професії згідно з потребами ринку праці. Реформа профільної середньої освіти — частина комплексного оновлення за концепцією НУШ, яка стосуватиметься повної загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти.

Під час засідання присутні також обговорювали необхідні зміни до законодавства для успішного втілення реформи профільної освіти, ризики її впровадження, створення оптимальної мережі закладів загальної середньої освіти, а також розглядали роль громад і областей у реалізації цієї реформи.