Представниці депутатських груп з гендерних питань  (ДГГП) з різних регіонів України впродовж квітня-червня 2024 року брали участь у навчальній програмі TED4UAПредставниці депутатських груп з гендерних питань  (ДГГП) з різних регіонів України впродовж квітня-червня 2024 року брали участь у навчальній програмі TED4UA, орієнтованої на підвищення рівня знань депутаток місцевого рівня з питань євроінтеграції.

За підтримки Національного Демократичного Інституту в Україні депутатки впродовж трьох місяців мали можливість отримувати знання у навчальній програмі онлайн, яку проводили експерти/-ки Team Europe Direct - інформаційної мережі, яка координується Представництвом Європейської Комісії в Польщі. Під час лекційних блоків експерти/-ки висвітлювали питання, з якими Україні доведеться зіткнутися вже найближчим часом, оскільки 25 червня офіційно було розпочато перемовини з Євросоюзом щодо членства.

Координаторкою програми та однією зі спікерок стала докторка Ірина Ткешелашвілі - експертка Team Europe Direct (TED). Як фахівчиня з питань дезінформації та пропаганди, пані Ірина значну увагу приділила темі використання дієвих інструментів боротьби з пропагандою на прикладах Грузії, Молдови та України.

Колишній посол Польщі в ЄС, учасник переговорів щодо членства Польщі в Євросоюзі Ян Трущинський (Jan Truszczyński) в рамках навчальної програми ділився досвідом Польщі з питань процедури й умов вступу до європейської спільноти. І хоч Україна проходить свій особливий шлях доєднання до Євросоюзу із поліпшеною методологією вступу, загальна процедура залишається однаковою для всіх країн.

У програмі також розглядались питання міграції, правового захисту, боротьби з насильством та інші. Особливості роботи суду ЄС та його значення для захисту прав громадян, про які говорила суддя Йоанна Гетнарович-Сікора (Joanna Hetnarowicz-Sikora), президентка відділення Асоціації польських суддів в м.Слупськ, яку вона представляє у справах в Європейському суді з прав людини в Страсбурзі, на перший погляд могли б  здаватися «завданням на перспективу», проте вже сьогодні потрібно усвідомлювати необхідність удосконалення української судової системи та важливість формування правової культури населення.

Автори/-ки програми TED4UA приділили особливу увагу питанню дезінформації, пропаганди та цифрової безпеки. Ярослав Ґресер (Jarosław Greser), кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник Лабораторії  кібербезпеки та безпеки даних, що діє при Брюссельському вільному університеті, наголошував на важливості фаховості та інституційної спроможності громад для забезпечення захисту інформації.

Людмила Кицак, голова ДГГП Житомирської обласної ради, зазначила: «Це навчання розширило знання в надважливій сьогодні темі - євроінтеграції України. Досвід Польщі дуже цінний, адже може допомогти швидше і якісніше пройти усі необхідні етапи цього процесу. Ми прослухали дуже багато різних тематичних блоків. Говорили й про міфи євроінтеграційного процесу, й про гендерні питання, і про єдиний ринок, і про міграційну політику, і про суд ЄС, і про сільське господарство тощо. Звісно, найцікавішою для мене є освітня галузь: це питання ми обговорювали з докторкою Беатою Юркович. Євроінтеграція дає можливості для розвитку освітньої галузі. Мова насамперед про програму громадського потенціалу Еразмус, яка надає можливість талановитим студентам/-кам навчатися у найкращих вишах світу, а також про створення осередків центрів високої якості освіти по всьому світу. Варто відзначити, що наша програма була дуже насиченою, а спікери/-ки - уважними й доброзичливими. Щиро вдячна організаторкам за їхню працю!»

Дана програма була ініційована Людмилою Янушевич, головою ДГГП Житомирської міської ради, як результат участі в роботі Конгресу транскордонної співпраці, який делегація членкинь ДГГП Житомирської області відвідала восени 2023 року. «Розширення міжнародної співпраці - важливий інструмент політичної участі жінок. Ми намагаємось використати всі можливості, які принесуть користь нашим громадам. Участь нашої делегації у Конгресі – це не лише змістовні панельні дискусії та зустрічі. Ми були  націлені на конкретний результат. Оскільки євроінтеграційні процеси в Україні активізувались  після початку повномасштабного вторгнення, ми були свідомі того, що нам як депутаткам важливо розуміти як саме відбуватимуться зміни і кого в громадах вони безпосередньо торкнуться. Тому і звернулись до Ірини Ткешелашвілі під час Конгресу з проханням продовження співпраці. Ми щиро вдячні команді Team Europe Direct та особисто пані Ірині за підтримку нашої ідеї. Вдячні Національному Демократичному  Інституту (NDI) за допомогу в реалізації програми та всебічну підтримку жінок-лідерок», - зауважила Людмила Янушевич.

Серед спікерів/-ок навчальної програми TED4UA були найдосвідченіші експерти/-ки Team Europe Direct в Польщі, які підтримують прагнення України стати частиною європейської спільноти та бачать наше спільне майбутнє. Урядовці/-иці та вчені, фахівці/чині у різних сферах суспільно-політичного життя ділились знаннями й досвідом з метою посилення інституційної спроможності членкинь ДГГП та підвищення рівня їхньої експертності, а також задля сприяння розвитку жіночого політичного лідерства.

5464898979

Анастасія Пастушок, старша програмна координаторка Національного Демократичного Інституту в Україні (NDI)

 

Представниці депутатських груп з гендерних питань  (ДГГП) з різних регіонів України впродовж квітня-червня 2024 року брали участь у навчальній програмі TED4UA

Ірина Ткешелашвілі, експертка  з питань пропаганди  дезінформації

 

Марта Пахоцька, експертка з міжнародної міграційної політики

Марта Пахоцька, експертка з міжнародної міграційної політики

 

Блажей Хорос, експерт з питань роботи інституцій ЄС

Блажей Хорос, експерт з питань роботи інституцій ЄС

 

Ярослав Ґресер, юрист, експерт з права нових технологій та кібербезпеки

Ярослав Ґресер, юрист, експерт з права нових технологій та кібербезпеки