соціальний захистСоціальний захист є системою економічних, юридичних, організаційних заходів щодо забезпечення основних соціальних прав людини і громадянина в державі. Право людини на соціальний захист закріплене в головному документі держави - Конституції України, якій цьогоріч відзначали 25 років.

Згідно статті 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Серед актуальних досягнень сфери соціального захисту Житомирщини є підтримка багатодітних родин. Так, почесне звання «Мати-героїня» присвоєно 11139 багатодітним жінкам області, з них 75 у 2021 році.  Кожна жінка отримала одноразову фінансову допомогу, зокрема цього року в сумі 21 020 гривень.

З 2018 року згідно з Меморандумом про взаєморозуміння між Урядом України та Управлінням Організації Об’єднаних Націй з обслуговування проектів і Дитячим фондом Організації Об’єднаних Націй у сфері соціального захисту сімей з дітьми та підтримки розвитку відповідального батьківства та проектною угодою, укладеною між Міністерством соціальної політики України та Управлінням Організації Об’єднаних Націй з обслуговування проєктів розпочато надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка», яка є одноразовою безповоротною адресною соціальною допомогою сім’ям, в яких народилася дитина.

Відповідно до угоди за 2018 – 2021 роки до пологових будинків області завезено та видано 18582 пакунки.

З 1 вересня 2020 року запроваджено пілотний проект «Монетизація одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка». Грошова компенсація є одноразовою виплатою на кожну новонароджену дитину. На сьогодні розмір компенсації становить 6039 грн. З початку року в області грошову компенсацію отримали 2964 особи на загальну суму 17,2 млн. грн.

Пільги на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі з 1 жовтня 2019 року отримують майже 86 тис жителів області.

З метою підтримки населення області в період карантину у 2020 році виплачено допомогу на дітей 3,2 тис фізичним особам - підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої та другої групи платників єдиного податку, на загальну суму 43,3 млн грн.

Крім того, 17,1 тис осіб з інвалідністю, які перебувають на обліку структурних підрозділів з питань соціального захисту населення, отримали одноразову грошову допомогу в розмірі 1000 грн на загальну суму 17,1 млн грн.

У 2018-2021 роках через органи соціального захисту населення пільговим категоріям населення видано 19,8 тис. протезно-ортопедичних виробів, 12,8 пар ортопедичного взуття, 9,0 тис. технічних засобів реабілітації та крісел колісних на загальну суму 262,1 млн грн.

На жаль, останні 7 років на сході країни триває війна і наша область дуже болюче відчуває її наслідки. Славетні 95 окрема десантно-штурмова бригада, 30 окрема механізована бригада ім. князя Костянтина Острозького, 26-та окрема артилерійська бригада імені генерала-хорунжого Романа Дашкевича, тисячі добровольців та волонтерів стоять на захисті Незалежності та Соборності України.

Покращити житлові умови за рахунок бюджетних програм в області протягом 2016-2020 років вдалось 83 родинам загиблих учасників АТО/ООС, 141 учаснику АТО/ООС з інвалідністю 1 та 2 групи, 42 родинам учасників бойових дій на території інших держав, 4 родинам внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України та 1 родині загиблого учасника Революції Гідності.

На виконання бюджетної програми щодо забезпечення житлом членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції та осіб з інвалідністю внаслідок війни I-II груп з числа учасників АТО/ООС, які потребують поліпшення житлових умов області упродовж 2016 – 2021 років було  передбачено  кошти у сумі 187,7 млн. грн. для придбання житла 249 родинам.

Крім того, з 2018 року область використала субвенцію з державного бюджету для виплати грошової компенсації на придбання житла 5 внутрішньо переміщеним  особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України у  сумі  5,6 млн. грн.

Також, упродовж 2019 - 2021 років  з державного бюджету було виділено кошти  щодо виплати грошової компенсації для придбання житла 46 родинам  учасників бойових діях на території інших держав на загальну суму 42,7  млн. грн.

Однією із затребуваних регіональних програм є Програма соціальної підтримки  родин загиблих, померлих,  зниклих безвісти учасників АТО/ООС та Героїв Небесної Сотні на 2021 рік.

На її виконання з обласного бюджету передбачено 5,8 млн грн, які спрямовано  на  виплату щорічної грошової допомоги для вирішення соціально-побутових питань в розмірі 10 тис грн на родину загиблого (померлого) учасника АТО/ООС та Революції Гідності, на  виплату одноразової  адресної  грошової допомоги в розмірі 30 тис грн на родину у разі загибелі або смерті учасників АТО/ ООС, на стоматологічне, санаторно-курортне  лікування, на проходження освітньо-професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації для сприяння підприємницької ініціативи родин учасників АТО/ООС.

Також передбачено видатки на проведення культурно-мистецьких, спортивно – масових заходів за участю ветеранів війни та членів їх сімей.

За рахунок іншої регіональної програми  (Обласна комплексна Програма соціального захисту осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, пенсіонерів, учасників і ветеранів визвольних змагань (ОУН-УПА) та незахищених верств населення Житомирської області на 2018-2022 роки) передбачено видатки на надання грошової допомоги 6 ветеранам  визвольних змагань(ОУН-УПА) у розмірі 2,0 тис грн щомісяця.

В області діє 8 реабілітаційних установ системи соціального захисту населення надають комплексну реабілітацію дітям з інвалідністю шляхом реалізації, фізичних, психологічних, педагогічних та інших заходів відновлювального характеру, спрямованих на попередження прогресування патологічного процесу, усунення чи максимально можливу компенсацію обмежень життєдіяльності, відновлення здоров’я дітей з інвалідністю, а саме:

в містах Житомирі (2), Бердичеві, Новограді-Волинському, Коростені, Коростишеві, Олевську, смт Городниця.

У 2018 - 2021 роках центрами реабілітації області надано послуги з комплексної реабілітації 3,1 тис. дітей з інвалідністю.

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України»  за 2019– 2020 роки відповідно області було спрямовано 45,7 млн грн бюджетних коштів. Це дозволило придбати 7 ДБСТ та виплатити грошову компенсацію для придбання житла 95 дітям - сиротам, дітям, позбавлених батьківського піклування та особам з їх числа.

6 територіальних громад області отримали спеціально обладнані автомобілі з метою поліпшення соціального обслуговування ветеранів війни, одиноких непрацездатних громадян та осіб з інвалідністю, які не можуть самостійно пересуватися.

Крім того, в Житомирській області запроваджено послугу «Соціальне таксі». Її надають 3 міські територіальні центри соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

Житомирщина належить до регіону, який найбільше постраждав від аварії на Чорнобильській атомній станції, оскільки значна частина її території опинилися в зоні підвищеного радіоактивного забруднення.

В області діє  Програма соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на 2017-2021 роки, затверджена рішенням обласної ради  від 21.12.17 № 878.

За період з 2018 року по теперішній час  на виконання заходів Програми з соціального захисту та пільгового медичного обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, було спрямовано 57,5 млн грн, а саме:

за рахунок коштів місцевих бюджетів:

відшкодовано вартість проїзду 1703 особам на загальну суму 1,3 млн  грн;

надано матеріальну допомогу 8801 особі на загальну суму 12.2 млн  грн;

739 осіб забезпечені медикаментами за пільговими рецептами на загальну суму 0,5 млн грн;

95 осіб отримали послуги пільгового зубопротезування на загальну суму 0,2 млн грн;

за рахунок субвенції обласного бюджету:

17018 осіб забезпечено медикаментами за пільговими рецептами на загальну суму 35,3 млн грн;

3178 осіб отримали послуги пільгового зубопротезування на загальну суму 7,8 млн грн.

 

За інформацією Департаменту соціального захисту населення Житомирської ОДА.