1 12Завершилось засідання постійної комісії з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів. Участь у роботі комісії взяли заступник голови обласної ради Володимир Ширма. На розгляд депутатів було внесено 23 питання порядку денного.

Присутні депутати підтримали проєкти рішень щодо створення на території області заказника місцевого значення та ландшафтних заказників. Зокрема, заплановано розширити межі ландшафтного заказника місцевого значення «Древлянський» та «Глушець», на 119,0 га та встановивши його загальну площу у розмірі 25454 га та на 280,0 га встановивши його загальну площу у розмірі 1224 га відповідно. Дані проєкти рішень підтримали одноголосно.

Начальник управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації Олександр Кондратюк також вніс на розгляд депутатського корпусу питання щодо оголошення на території Коростенського району пам’яток природи місцевого значення.

Зокрема, мова йде про:

- пралісова пам’ятка природи місцевого значення «Овруцька», що розташована в Овруцькому лісництві ДП «Овруцьке лісове господарство» Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства,

- пралісова пам’ятка природи місцевого значення «Бережестська», що знаходиться Бережестське лісництво ДП «Овруцьке лісове господарство» Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства,

- пралісова пам’ятка природи місцевого значення «Сирницька» Сирницьке лісництво ДП «Словечанське лісове господарство» Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства.

«Дані пам’ятки природи характеризуються високою природоохоронною та науковою цінністю. Мають важливе значення, як науковий полігон для відстежування механізмів сталого існування природних соснових лісів, а також розробки дієвих заходів щодо збереження рідкісних видів рослин та тварин поліських природних лісів. А також є цінними не тільки збереженою природною віковою і просторовою структурою, але й тим, що вона є джерелом для відтворення видової різноманітності лісів Полісся, басейну річки Прип’ять», - йдеться у рішенні.

В ході роботи комісії депутати розглянули проєкт рішення щодо оголошення ботанічного заказника місцевого значення «Черевківський». Він знаходиться на території Коростенського району і має загальну площу 228,0 га. Основною метою створення даного заказника стало збереження єдиної наявної у Житомирській області популяції зозулиних черевичків звичайних, занесених у Червону книгу України, а також ряду міжнародних конвенцій та угод (Бернська конвенція, список CITES тощо); популяції рідкісних видів рослин, занесених у Червону книгу України, – любки дволистої та коручки морозниковидної; глід український, занесений у Європейський червоний список видів, які зникають у всесвітньому масштабі; з тваринного світу – підорлик малий та сичик-горобець – види, занесені у Червону книгу України; види, включені у Бернську конвенцію, – канюк звичайний, боривітер звичайний, сова сіра.

В цілому було розглянуто усі питання порядку денного. З проєктами рішень можна ознайомитись тут.

Графік постійних комісій розміщено у розділі анонси.

1 2

1 7

1 1

1 3

DSC01605

DSC01525

1 19

1 17

1 16

1 15

1 14

1 13

1 9

1 8