Володимир Ширма відвідав Бердичівське вище професійне училище1 лютого заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма під час робочої поїздки до Бердичівського району разом із депутаткою Житомирської обласної ради Аллою Мусевич відвідав ДНЗ «Бердичівське вище професійне училище».

Володимир Ширма ознайомився з роботою і матеріально-технічною базою навчального закладу, його проблемами й досягненнями, планами та перспективами розвитку освітнього процесу.

Підсумовуючи візит, Володимир Ширма зазначив, що за останні роки заклад кардинально змінився, зумів оперативно та гнучко підлаштуватися під зміни в економіці та суспільстві, орієнтується на сучасні потреби роботодавців у кваліфікованих робітничих кадрах. Він також наголосив, що  робітничі професії – затребувані й за ними – майбутнє. Крім того, заступник голови обласної ради подякував  керівництву та педагогічному колективу училища за виховання та професійну підготовку молоді.

Державний навчальний заклад «Бердичівське вище професійне училище» є закладом професійної (професійно-технічної) освіти третього атестаційного рівня, що забезпечує реалізацію права громадян на здобуття професійної (професійно-технічної) освіти та повної загальної середньої освіти, має всі необхідні статутні та установчі документи.

Для здійснення освітньої та виробничої діяльності державний навчальний заклад  має 22 навчальних кабінети, 7 лабораторій, 2 майстерні, автодром, трактородром, поле площею 230 га для навчально-дослідних цілей.

Основним напрямом діяльності закладу є виконання регіонального замовлення з професійного навчання здобувачів освіти, підвищення кваліфікації безробітних та інших категорій незайнятого населення.

ДНЗ «Бердичівське ВПУ» проводить підготовку кваліфікованих робітників за такими професіями: фермер, кондитер, тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, водій автотранспортних засобів категорії С, слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування, кухар, пекар, цукерник, офіціант, адміністратор, черговий по поверху (готелю, кемпінгу, пансіонату), покоївка.

Станом на 01.10.2023 року контингент здобувачів освіти становить 318 осіб за регіональним замовленням, укомплектовано 13 груп теоретичного навчання, середня наповнюваність груп – 25 осіб, та 16 слухачів з підготовки за програмами професійно-технічного навчання.

Освітня діяльність закладу здійснюється відповідно до установчих документів. До кожної професії розроблені робочі навчальні плани і програми, які відповідають вимогам кваліфікаційних характеристик, Державних стандартів професійної (професійно-технічної) освіти, адаптовані до конкретних умов виробництва та передбачають до 62% годин виробничого навчання, яке складається з двох етапів.

На першому етапі здобувачі освіти проходять навчання у виробничих майстернях закладу, на ІІ етапі – на виробництві.

ДНЗ «Бердичівське ВПУ» укладає угоди про надання робочих місць з різними організаціями, установами, підприємствами, які мають сучасне технологічне оснащення та можуть забезпечити виконання навчальних програм. Такі угоди укладаються і за місцем проживання здобувачів освіти.

З метою організації життєдіяльності здобувачів освіти в позанавчальний час, а також їх відпочинку та зайнятості, удосконалення фізичної форми в училищі працюють спортивні секції з настільного тенісу, волейболу, баскетболу, шахів та загальної фізичної підготовки. Для задоволення потреб, інтересів, розвитку здібностей створена належна матеріальна база: спортивна зала, бібліотека, читальна зала на 25 місць, кімнати для занять гуртків.