Володимир Ширма привітав працівників туристичної галузі Житомирщини з професійним святом Сьогодні, 27 вересня, з нагоди відзначення Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма привітав з професійним святом працівників галузі туризму Житомирської області. Участь у свяковому заході взяли заступник начальника Житомирської ОВА Юрій Денисовець, начальник Управління культури та туризму Житомирської ОВА Анатолій Душко, працівники галузі туризму Житомирщини та інші поважні гості. Під час заходу кращі працівники галузі туризму Житомирщини були нагороджені почесними відзнаками. Як наголосив заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма, сьогодні працівники туристичної галузі попри війну продовжують сумлінно працювати. "Війна принесла великі випробуаання у всі сфери життя українського суспільства. Та попри труднощі та негаразди кожен з нас на своєму фронті продовжує працювати, боротись зі всіма викликами сьогодення та йти до головної мети - перемоги над підступним ворогом. Туристична галузь, як і інші, зазнала чимало випробувань, однак її працівники продовжують виконувати свої професійні обов'язки, працювати над підвищенням туристичної привабливості Житомирщини, та разом з усіма наближати перемогу. Щиро дякуємо за вашу сумлінну працю та відданість своїй справі",- сказав Володимир Ширма. Родзинкою свята стала демонстрація приготування основного елементу обрядової страви "Крупки" від майстринь Андрушівської територіальної громади та її дегустація. Довідково.Традиція приготування обрядової страви «Крупки» у селі Мостове Андрушівської громади Житомирської області увійшла до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України за охоронним номером 039. Традиція приготування обрядової страви «Крупки» відома щонайменше триста років. Ця автентична обрядова страва, яка зберіглася в єдиному селі Мостове (Війтівці) Андрущівщини Житомирської області, має давнє, дохристиянське походження. Однак його початкове призначення та історичне підґрунтя неможливо визначити. «Крупки» спочатку були невід’ємною частиною обрядів та ритуалів: поховально-поминального, весільного (яйце і курка, як символ продовження роду), троїцького, купальського тощо. Згодом ця оригінальна страва здобула поширення в своєму ареалі як святкова (оскільки яйця, курятина та біла мука були досить дорогими продуктами). Її стали готувати як до суспільних, так і до родинних свят. «Крупки» – це оригінальна, неповторна за смаковими якостями та досить непроста за технологією приготування страва, яка збереглася завдяки передачі по вертикалі: з покоління в покоління, від старших господинь – молодшим. Мало знати рецептуру «крупок», важливо бачити й перейняти сам процес їх приготування (качання). Традиційно качання «крупок» супроводжувалося піснями відповідного змісту – обрядовими (весільними, зеленосвятськими, купальськими, поховально-поминальними), ліричними, жартівливими тощо. На даний час «крупки» готують майже в кожній мостівській родині, переважно – до святкових та урочистих подій, також – на «мерлини» (поховальні та поминальні обіди). «Крупки» качаються під супровід місцевих автентичних пісень, котрі є невід’ємною частиною та окрасою обрядодії і потребують збереження та передачі молодому поколінню.