DSC0015622 травня в Житомирі відбувся регіональний форум місцевого самоврядування на тему: «Децентралізаційна реформа: фундамент є, будуємо стіни!».

У засіданні взяли участь Житомирський міський голова, голова Житомирського РВ АМУ Сергій Сухомлин, заступник голови обласної ради Володимир Ширма, заступник голови Житомирської обласної державної адміністрації Віктор Градівський, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін, заступник Міністра розвитку громад та територій України Іван Лукеря, очільники територіальних громад Житомирщини, представники експертного середовища та громадського сектору.

Відеопривітання для учасників форуму надіслав народний депутат України Арсеній Пушкаренко, в якому зокрема зазначив, що в рамках програми Президента "Велике будівництво" у 2021 році в Україні має бути добудовано ще 95 шкіл, 100 садочків та 100 спортивних об'єктів по всій Україні. 

Учасники форуму працювали у трьох панельних дискусіях:

  1. Законодавчі пріоритети забезпечення ефективної діяльності місцевого самоврядування.
  2. Державна регіональна політика у контексті фінансового забезпечення бюджетів місцевого самоврядування.
  3. Напрацювання пропозицій до Муніципального Кодексу.

"На початку обговорення ідеї децентралізації мало хто вірив в успіх її реалізації. Але сьогодні ми маємо новий територіальний устрій, хоч і не можна сказати, що реформа завершена. Громади дійсно отримали фінансовий ресурс, але є ряд проблем, над вирішенням яких нам всім необхідно ще багато працювати. Я вважаю, що найкращим показником того, що реформа завершилась буде тоді, коли кожна людина, навіть у найвіддаленіших населених пунктах нашої області, відчує її результат. Сьогодні, на жаль, ми не можемо це констатувати", - зазначив під час обговорення Володимир Ширма.

Децентралізація дала можливість поліпшити життя у кожному населеному пункті, втім успішна реформа має й ряд недоопрацювань. Це, зокрема, неузгодженість норм бюджетного та земельного законодавства; позбавлення обласних рад повноважень щодо узгодження надання надр і розробки родовищ корисних копалин; сплата платниками податків тільки за місцем основного обліку, незалежно від того на якій території підприємець проводить свою діяльність тощо. Ці на інші питання обговорювались в ході форуму.

Житомирський міський голова Сергій Сухомлин, який був модератором останньої панелі, зауважив, що перед внесенням змін до Конституції необхідно затвердити Муніципальний Кодекс, в якому б чітко встановлювалась відповідальність, права й обов’язки центральних органів влади та місцевого самоврядування.

Довідково.

Житомирщина лишається беззаперечним лідером у впровадженні реформи місцевого самоврядування та децентралізації.

Перспективний план формування територій громад Житомирської області, який покриває 100% території, став першим в державі перспективним планом, погодженим і затвердженим Кабінетом Міністрів України.

Крім того, Житомирщина – один із перших регіонів України, де було призначено усіх голів новостворених райдержадміністрацій та першою завершила передачу майна від районів у комунальну власність громад.

Наразі на теренах області 66 громад та 4 райони.

DSC00042

DSC00042

DSC00042

DSC00042

DSC00042

DSC00042

DSC00042

DSC00042

DSC00042

DSC00042

DSC00042

DSC00042

DSC00042

DSC00042

DSC00042