DSC03255У вівторок, 12 січня, у Новоград-Волинському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відбулося виїзне засідання робочої групи з підготовки до 150-річчя великої поетеси.

У нараді взяв участь Голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко, заступник голови облради Володимир Ширма, депутати обласної ради Людмила Кицак (голова робочої групи), Олександр Ющенко, Ірина Дячук, начальник управління юридичної та кадрової роботи обласної ради Анатолій Репіков, начальник відділу звітності та аудиту обласної ради Марина Вакуленчик, заступник голови облдержадміністрації Юрій Оханский, директор департаменту культури, молоді та спорту ОДА Максим Обшта, голова Новоград-Волинської РДА Сергій Литвинчук, міський голова Новоград-Волинського Микола Боровець та представники громадських організацій.

Після змістовної екскурсії, яку провела для гостей директор музею і хранителька його фондів Віра Римська, розпочалося обговорення підготовки будівлі до напливу гостей. Ремонтні роботи в музеї повинні були завершитися 20 грудня, однак їх якість і обсяг не задовольнили представників робочої групи. Ремонт буде продовжено до 7 лютого, під час засідання вирішили підписати відповідну угоду з підрядною організацією.

«Ми маємо дуже мало часу, адже ювілейні заходи розпочнуться вже у лютому, - зазначив Володимир Федоренко. – У майбутньому до таких проектів ми будемо залучати виключно професійних реставраторів».

Домовилися, що експозицію музею до 150-річчя Лесі Українки буде створювати Народний художник України Анатолій Гайдамака – друг Житомирщини і Головний художник експозиції Національного музею Тараса Шевченка у Києві, Музею космонавтики ім. С.П.Корольова у Житомирі, автор відомих музейних проєктів в Україні та за кордоном.

За словами Анатолія Гайдамаки, у меморіальній частині потрібно передати настрій і дух епохи, в якій жила Леся. Відвідувач має побачити велику поетесу не тільки як шкільного класика, а як живу людину зі своїми мріями, історіями і надіями.

Під час наради зазначалося, що у день народження Лесі Українки - 25 лютого, в Новоград-Волинському буде проведений камерний захід, а влітку, після скасування локдауну, будуть організовані масштабні урочистості за участі великої кількості гостей.

За результатами виїзного засідання Володимир Федоренко висловив сподівання, що розвиток музею продовжиться і після ювілейних заходів, щоб зберегти культурні надбання і водночас створити привабливий для туристів атмосферний заклад, який зберігатиме пам'ять про Лесю Українку та її творчі здобутки.

DSC03255

DSC03255

DSC03255

DSC03255

DSC03255

DSC03255

DSC03255

DSC03255

DSC03255

DSC03255

DSC03255

DSC03255

DSC03255

DSC03255

DSC03255