DSC02983Голова Житомирської обласної ради розпочав програму відвідання громад Житомирщини з поїздки до Новоград-Волинського.

«Житомирщина посідає перше місце в Україні за рівнем децентралізації. Ми маємо сильні громади і давні традиції самоврядування. Я обіцяв цього року об’їхати всі 66 ОТГ Житомирщини. Настав час знайомитися ближче і налагоджувати контакти з новообраними представниками місцевої влади. Перша поїздка – у старовинне місто Новоград-Волинський, на батьківщину легендарної Лесі Українки», - зазначив Володимир Федоренко.
Під час зустрічі з головою облради міський голова Новоград-Волинського Микола Боровець представив концепцію візначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки. У день народження поетеси 25 лютого відбудеться камерний урочистий захід, а влітку – масштабні святкування за участі великої кількості гостей.
«Ювілей великої землячки Лесі Українки – це подія для всієї країни і наша можливість показати Новоград-Волинський і Житомирщину великій кількості туристів. Подієвий туризм надзвичайно популярний у світі, батьківщина поетеси може стати туристичною меккою», - підкреслив Володимир Федоренко.
Багата історія, видатні постаті, чудова природа Житомирщини роблять її перлиною Європи. Але місцева влада має стимулювати інвесторів будувати сучасні готелі і тематичні ресторани, облаштовувати визначні пам’ятки і створювати привабливі для туристів місця відпочинку.
Володимир Федоренко також обговорив участь місцевої влади у боротьбі з коронавірусною інфекцією. Захворюваність на коронавірус у місті зменшується, лікарні мають вільні ліжка і забезпечені киснем. Голова облради вважає, що житомирські міста загалом швидко включилися у боротьбу з COVID-19, зокрема, будуючи публічно-приватне партнерство. Торік фабрика Леся пошила захисні костюми з тканини, яку закупили на благодійні кошти підприємців. Таким чином, усі 10 лікарень, які прийняли першу хвилю пацієнтів, були забезпечені захистом для медичних працівників.
Ще однією гарячою темою в місті є підвищення цін на газ та електроенергію. Більше того, через зношеність мереж, у Новоград-Волинському змушені були підняти тарифи на тепло. «Проблему тарифів не вирішити на місцевому рівні, але ми повинні долучатися до пошуку рішення, - сказав Володимир Федоренко. – Монополії штовхають ціни вгору, і поки не буде конкуренції, ми будемо заручниками кількох постачальників. Зараз уряд розглядає різні варіанти зниження цін, які є непідйомними для більшості сімей. Народні депутати вже подали законопроект про перегляд тарифів. Стежимо за ситуацією».
Водночас голова облради підкреслив важливість підвищення доходів громадян. Для цього потрібно розвивати економіку, інвестиційні проєкти, створювати індустріальні парки. Нова економіка Житомирщини – це не тільки нові робочі місця і зростання зарплат, це й наповнення місцевих бюджетів. Це допоможе місцевій владі виконати соціальні програми, підтримати учасників АТО та їх сім’ї, інші вразливі категорії населення. «У Новоград-Волинському я побачив, що місцева влада розуміє ці завдання і готова співпрацювати. Вдалий початок року, хороший старт для об’єднання громад», - підсумував Володимир Федоренко.

DSC02873

DSC02873

DSC02873

DSC02873

DSC02873

DSC02873

DSC02873

DSC02873

DSC02873