Український культурний фонд приймати заявки на грантову програму «Культура. Регіони»З 25 грудня Український культурний фонд розпочав приймати заявки на п’яту грантову програму «Культура. Регіони». Кінцевий термін подачі – 29 лютого 2024 року.

Цілі програми:

  • підвищити спроможності громад до генерування конкурентоспроможних культурних продуктів, націлених на місцевий розвиток;
  • підтримати нові локальні культурні продукти, що популяризують культурну спадщину регіону та стимулюють його туристичний потенціал;
  • промотувати регіональну культуру, культурне розмаїття й цінності національних меншин та етносів, їхнє гармонійне співіснування;
  • зберегти, розвивати та репрезентувати культурне розмаїття регіональних культур, в тому числі культурної спадщини корінних народів Криму;
  • стимулювати розвиток кроссекторальних партнерств та підтримувати конкурентоспроможні проєкти, потенційно привабливі для залучення недержавних інвестицій та здатних до сталого розвитку;
  • підтримувати культурно-мистецькі проєкти, направлені на збереження та підтримку сфери культури, митців та культурних діячів у деокупованих та прифронтових регіонах України;
  • підтримувати культурно-мистецькі проєкти, направлені на культурну реінтеграцію деокупованих регіонів та відновлення культурно-мистецького життя;
  • підтримувати проєкти, спрямовані на тему російсько-української війни, зокрема проблемні питання постраждалих від війни українців, в тому числі дітей внутрішніх переселенців, волонтерського руху; підтримка проєктів, присвячених меморіалізації героїчної боротьби українського народу, перспективам післявоєнного осмислення та переформатування культурних наративів та сенсів українського суспільства;
  • підтримати культурно-мистецькі проєкти, що сприяють зміцненню морального духу українців та єднанню світової спільноти проти російської військової та культурної експансії; 
  • підтримати проєкти, направлені на збереження та захист культурних надбань (зокрема через диджиталізацію) та культурної сфери у деокупованих та прифронтових регіонах України.

Програма складається з трьох ЛОТів:

  • ЛОТ №1 «Локальна культура» (пріоритети підтримки та інструкція – за посиланням).
  • ЛОТ №2 «Культура корінних народів Криму» (пріоритети підтримки та інструкція – за посиланням).
  • ЛОТ №3 «Реінтеграція культурою» – проєкти для прифронтових та деокупованих територій (пріоритети підтримки та інструкція – за посиланням).

Хто може бути заявником:

  • заявником ЛОТу №1 «Локальна культура» може бути орган місцевого самоврядування населеного пункту, крім обласних центрів та міста Києва, що зареєстрований на території України відповідно до чинного законодавства без обмежень термінів реєстрації (за винятком тимчасово окупованих територій) та має відповідний досвід діяльності у сфері культури; також юридична особа всіх форм власності та фізична особа-підприємець, які зареєстровані на території України (за винятком тимчасово окупованих територій), крім обласних центрів та Києва, не менше, ніж за 1 рік на дату початку конкурсного відбору та мають відповідний досвід у сфері культури.
  • заявником ЛОТу №2 «Культура корінних народів Криму» може бути юридична особа всіх форм власності або фізична особа-підприємець, яка зареєстрована на території України відповідно до чинного законодавства не менше, ніж за 2 роки на дату початку конкурсного відбору (за винятком тимчасово окупованих територій) та має відповідний досвід у сфері культури.
  • заявником ЛОТу №3 «Реінтеграція культурою» може бути юридична особа всіх форм власності або фізична особа-підприємець, яка не менше, ніж за 1 рік до дати оголошення конкурсного відбору, відповідно до чинного законодавства зареєстрована на територіях областей, де велися бойові дії або тих, що були тимчасово окуповані росією: Донецька, Луганська, Дніпропетровська, Запорізька, Миколаївська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська області (за винятком тимчасово окупованих територій на момент підписання Договору про надання гранту) та має відповідний досвід у сфері культури.

Який розмір фінансування можна отримати:

  • ЛОТ №1 «Локальна культура»: мінімальна сума гранту (не може бути зменшена) – 400 тис. грн, максимальна сума гранту (не може бути збільшена) – 1 млн грн.
  • ЛОТ №2 «Культура корінних народів Криму»: мінімальна сума гранту (не може бути зменшена) – 700 тис. грн, максимальна сума гранту (не може бути збільшена) – 3 млн грн. 
  • ЛОТ №3 «Реінтеграція культурою»: мінімальна сума гранту (не може бути зменшена) – 300 тис. грн, максимальна сума гранту (не може бути збільшена) – 800 тис. грн.

Які проєкти можна реалізувати: 

  • ЛОТ №1 «Локальна культура»: мистецька виставка (офлайн чи онлайн), експозиція/реекспозиція; екскурсія (віртуальна екскурсія, в тому числі аудіогід, 3D-тур тощо), культурно-пізнавальний маршрут; створення артоб'єкта, резиденція, вистава, креативний простір (експериментальна лабораторія, майстерня тощо), цифровий експонат (3D-модель, мультимедійна голограма), цифровий архів/каталог/колекція.
  • ЛОТ №2 «Культура корінних народів Криму»: проєкти зі збереження культурної спадщини (матеріальної та нематеріальної), перформативний проєкт, відеоконтент, аудіоконтент, виставковий проєкт, резиденція, інформаційна кампанія, освітня програма, створення артоб'єктів, дослідницька програма (аналітичний звіт). Реалізовані культурно-мистецькі продукти в межах ЛОТу №2 повинні містити не менше трьох складових з вищенаведеного переліку.
  • ЛОТ №3 «Реінтеграція культурою»: культурно-мистецький продукт (артоб'єкт, аудіозапис синглу/альбому), концерт, виставка/експозиція/реекспозиція, вистава/п’єса, перфоманс, мурал/графіті, вироби народних промислів та ремесел, освітні та освітньо-аналітичні проєкти у сфері культури та креативних індустрій, цифровізація культурної спадщини, інклюзивні (виставка/ вистава/ відеоконтент/ концерт).

Як взяти участь:

  1. Ознайомитись з інструкціями до конкурсу, де зазначені календар та процедура відбору заявок, а також відповіді на всі можливі питання.
  2. Зареєструватись на сайті УКФ як заявник.
  3. Обрати програму «Культура. Регіони», відповідний ЛОТ та тип конкурсу, заповнити заявку та підписати її ЕЦП. За цим посиланням є покрокова інструкція «Як подати заявку?».

Джерело: Український культурний фонд