Нові гранти від Українського культурного фонду: додаткові можливості для громад у 2024 роціПрограма U-LEAD спільно з Українським культурним фондом відкриває громадам України новий грантовий сезон та можливості проєктної діяльності для органів місцевого самоврядування.

Український культурний фонд (далі — УКФ) пропонує громадам у лютому дві програми: перша – «Культура. Регіони», друга – «Відновлення культурно-мистецької діяльності». Про ці грантові можливості детально поговорили під час заходу, організованого Програмою U-LEAD спільно з УКФ. Захід присвятили проєктній діяльності громад та можливостям, що їх надає УКФ.

Представники УКФ під час свого виступу зупинилися на висвітленні програми «Культура. Регіони». Її мета – сприяти міжкультурному діалогу представників різних етносів України, популяризації історії та культури корінних народів України, посиленню культурної привабливості регіонів шляхом стимулювання місцевого культурного розвитку громад в тому числі і в регіонах, постраждалих від російської агресії.

Подача на конкурс триватиме до 29 лютого 2024 року. Програма представлена трьома ЛОТами: «Локальна культура», «Культура корінних народів Криму», «Реінтеграція культурою». Більше інформації про конкурс «Культура. Регіони» за посиланням.

Друга грантова можливість, про яку йшла мова — «Відновлення культурно-мистецької діяльності». За словами представників УКФ, завдяки культурним проєктам українське суспільство під час війни здатне не лише застосувати культуротворчий потенціал, але й стати основою повоєнної відбудови держави. Кінцевий термін подачі на конкурс – 19 лютого 2024 року. Більше інформації про Програму «Відновлення культурно-мистецької діяльності» за посиланням.

Фахівці U-LEAD надали роз’яснення щодо підготовки проєктної заявки, фінансування проєктів та підготовки бюджету, а також акцентували увагу на основних складових якісної проєктної заявки.

Спікерка заходу, радниця з децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Чернігівській області Людмила Чабак зазначила, що конкурси від УКФ для громад є додатковою можливістю фінансування культурної сфери.

За її словами, тема проєктної діяльності викликає у громад зацікавленість, але вони не завжди мають фахівців, що можуть написати якісну проєктну заявку. Радниця наголосила, що для отримання додаткових можливостей громадам необхідно опановувати навички роботи з проєктами:

«Бувають різні випадки знайомства громад з грантовими конкурсами та написанням проєктної заявки: у когось виходить все з першого разу, у когось – з другого або третього. Необхідно відточувати ці навички, адже гранти є додатковим ресурсом для громад. Саме тому, Програма U-LEAD надає всім зацікавленим громадам необхідну інформацію щодо роботи з проєктними заяками».

А Наталія Зайцева, проєктна менеджерка Відділу регіональної діяльності U-LEAD і спікерка заходу, підсумувала:

«Цього року U-LEAD готує для громад низку інформаційних сесій щодо грантових програм та конкурсів. Наша мета – зосередити увагу ОМС на особливостях підготовки проєктних пропозицій саме як органу місцевого самоврядування. Ми готуємо до запуску і комплексні навчальні програми – програму підтримки зі створення проєктного офісу у громадах та вже традиційні «Кроки для спеціалістів з управління проєктним циклом».

Джерело: Офіційний сайт Децентралізації