Національна служба здоров'я України: Зробіть щеплення проти COVID-19 - лишіть місце в лікарні захисникамНа жаль, COVID-19 нікуди не зник. Ризики тяжкого перенесення хвороби зі смертельними наслідками такі ж, як і до війни. Однак нині стаціонарні місяця в лікарнях необхідні пораненим. Тому залиште місце в лікарнях нашим захисникам – зробіть щеплення та врятуйте себе від важкого перебігу ковід.

Хто може вакцинуватися?
Усі люди віком від 5 років. Щеплення можна зробити навіть без декларації з сімейним лікарем. Це безоплатно також для іноземців, які легально перебувають в Україні, осіб без громадянства та осіб, що перебувають під захистом.

При собі потрібно мати паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків. Для щеплення дитини — свідоцтво про народження та документ, що підтверджує щеплення за календарем вакцинації.

Як записатися щеплення під час війни?

  • У найближчому центрі або пункті вакцинації від COVID-19: https://vaccination.covid19.gov.ua/list
  • Зателефонуйте своєму сімейному лікареві
  • Зателефонуйте в найближчу поліклініку

Якщо ви вже отримували повний курс вакцинації, то можна зробити першу бустерну дозу.

Першу бустерну дозу можна зробити, якщо з часу первинного курсу минуло щонайменше 5 місяців. Як можна поєднувати вакцини при щепленні детальніше тут

Бустерну дозу не слід плутати із додатковою. Додаткова доза потрібна людям з ослабленим через важкі хвороби імунітетом. Її роблять через 28-90 днів після базового курсу щеплення та вона не впливає на термін дії COVID-сертифіката.

Через 4 місяці після першого бустерного щеплення дорослим з групи ризику тяжкого перебігу COVID-19 необхідно зробити друге бустерне щеплення. Інші дорослі також можуть отримати друге бустерне щеплення.

Як перший, так і другий бустер можна робити вакцинами Pfizer, Janssen або CoronaVac після первинного курсу будь-якими вакцинами, у т.ч. за змішаною схемою.

Як згенерувати сертифікат про вакцинацію в “Дії” читайте тут.