Національні служба здоровʼя України інформує, як переселенцям отримати медичну допомогуЧерез війну мільйони українців покинули домівки. Щоб отримати медичну допомогу – не обов’язково укладати нову декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром для дитини. Нагадуємо, як діяти вимушеним переселенцям.

  •  Якщо зберігся зв’язок з сімейним лікарем, то уточніть у нього, чи може він вам створити електронний рецепт на “Доступні ліки” або направлення дистанційно.
  • Звернутися за медичною допомогою можна до будь-якого лікаря первинки. Укладати нову декларацію не обов’язково. Для цього зверніться до найближчого до вас центру первинної медико-санітарної допомоги та запишіться на прийом.
  • Ви завжди можете укласти декларацію з новим лікарем. Попередня декларація анулюється автоматично.
  • Якщо у вас є дійсний рецепт на “Доступні ліки”, то призначені препарати можна отримати у будь-якій аптеці країни, яка має договір з НСЗУ за відповідним напрямом програми реімбурсації.
  • Так само з е-направленням від лікаря також можна звернутися в будь-який медичний заклад країни, який має договір з НСЗУ на надання потрібної вам послуги. Направлення не потрібне при зверненні до таких вузьких спеціалістів: гінеколога, психіатра, нарколога, стоматолога (ургентна допомога для всіх та планова для дітей), фтизіатра.

Де найближчий медзаклад або аптека з договором із НСЗУ підкаже оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Наголошуємо, що невідкладна та екстрена медична допомога є безоплатною для пацієнтів незалежно від декларації. У будь-якому куточку України пацієнт у невідкладному стані може звернутися в найближчий медичний заклад або викликати швидку за номером 103.