photo5276380711005305483З послання Президента України Володимира Зеленського про внутрішнє і зовнішнє становище України 1 грудня розпочалось  чергове пленарне засідання шостої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання.

У залі зареєструвалось 250 народних депутатів.

Перед початком засідання Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук привітав всіх з 30 річницею Всеукраїнського референдуму за Незалежність. «Тридцять років тому 1 грудня 1991 року відбулась визначна історична подія - всеукраїнський референдум про незалежність України і початок новітньої історії незалежної України. У референдумі взяли участь майже 32 мільйони виборців і понад 90% з них на запитання «Чи підтримуєте ви Акт про проголошення незалежності України?» відповіли «Так, підтримуємо», - зазначив він.

У пленарному засіданні беруть участь Прем’єр-міністр Денис Шмигаль і члени Кабінету Міністрів, керівники центральних органів виконавчої влади, керівники судової гілки влади, судді Конституційного суду України, посадові особи, яких Верховна Рада обирає, призначає і надає згоду на призначення на посаду, інші вищі посадові особи державної влади, голови обласних рад, в тому числі голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко, представники засобів масової інформації, глави дипломатичних представництв з іноземних держав та керівники представництв міжнародних організацій, акредитованих в Україні.

Крім того, вперше на пленарне засідання Верховною Радою запрошені представники громадськості, серед яких рідні загиблих захисників України.

Хвилиною мовчання Верховна Рада вшанувала пам’ять Героїв, які загинули у боротьбі за свободу, незалежність та територіальну цілісність України.

Під час виступу із щорічним посланням до Верховної Ради Президент України наголосив на збільшенні до 20 тис. грн мінімальної заробітної плати лікарів та в цілому фінансування медичної галузі, масштабному будівництві доріг та мостів, створенні національного авіаперевізника та будівництві аеропортів у 16 містах України, запуску 10 нових потягів «Інтерсіті+», планах з будівництва 19 льодових арен в рамках програми «Здорова Україна».

«Інфраструктура - це нові робочі місця, нова якість життя кожного», - зазначив Володимир Зеленський.

Глава держави подякував народним депутатам за те, що вони 30 жовтня проголосували за дуже важливий податковий закон, який збільшує плату за використання природних ресурсів України, які належать кожному громадянину і сказав, що до 10 грудня вносить на розгляд Парламенту законопроєкт про економічний паспорт українця, відповідно до якого плата за використання надр накопичуватиметься на персональних рахунках дітей українських громадян: «По досягненню повноліття ці діти зможуть використати кошти для освіти в Україні чи купівлі власного житла».

Також Володимир Зеленський вносить законопроєкт про подвійне громадянство. «Я знаю, наскільки важливим для українців, які живуть у США, Канаді, ЄС, є питання множинного громадянства. Сьогодні я вношу відповідний законопроєкт на розгляд парламенту. Нас 65 мільйонів. Вперше українці з усього світу почуватимуться не діаспорою, не просто людьми українського походження, а українського громадянства – рівними українцями», – сказав глава держави.

Президент України підкреслив, що наша держава має найсильнішу в світі армію і щоб завершити війну Україні потрібно піти на прямі перемовини з Росією. «Це визнали вже всі міжнародні партнери, не хочуть визнавати лише деякі внутрішні. Ми повинні говорити, знаючи, що в нас сильна, потужна армія. І не боятися зараз говорити одне одному правду, якщо хочемо повернути Донбас. А якщо хочемо просто про це говорити, то давайте нічого не робити», - сказав він.

Під час засідання Володимир Зеленський вручив державні нагороди з нагоди 30-ї річниці проголошення незалежності України представникам органів державної влади, громадським діячам, науковцям, військовослужбовцям, медичним працівникам.

Зокрема, Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України та вручив орден «Золота Зірка» учаснику бойових дій у складі Добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор» Дмитру Коцюбайлу, відомому за позивним «Да Вінчі».

Він – наймолодший командир штурмової роти ДУК «Правий сектор», який перебуває на фронті з початку російсько-української війни. У 2014 році зазнав важкого поранення танковим снарядом у населеному пункті Піски Донецької області. Після одужання через три місяці реабілітації повернувся на фронт, де донині продовжує відстоювати суверенітет і територіальну цілісність України.

Почесні звання присвоєно і двом жителям Житомирщини:

«Заслужений донор України»

Ващенку Сергію Володимировичу - донорові, резервісту Житомирського окремого батальйону територіальної оборони;

«Заслужений працівник охорони здоров’я України»

Галясу Олександру Миколайовичу - головному лікареві комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Романівської селищної ради, Житомирська область.

На порядку денному цього дня проекти постанов про присудження Премій Верховної Ради України: педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти»; молодим ученим за 2020 рік; найкращим учасникам зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, за 2021 рік.

До розгляду у першому читанні заплановані проекти Законів, серед яких:

- «Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб"», № 4487;

- «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей», №6104, 6104-1;

- «Про особливості приватизації єдиного майнового комплексу Харківського державного авіаційного виробничого підприємства», № 5799;

- «Про внесення змін до розділу Х "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про публічні закупівлі" щодо особливостей застосування переговорної процедури закупівлі», № 6273;

- «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво», № 5688, 5688-1 .

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо уточнення завдань та основ підготовки і ведення національного спротиву», №6302.

Ряд законопроектів планується розглянути у другому читанні, зокрема:

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині», №5831;

- «Про антидопінгову діяльність у спорті», №5099;

- «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та Закону України "Про Вищу раду правосуддя" щодо завершення конкурсних процедур на зайняття посад суддів місцевих судів», № 4229;

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо збереження лісів», № 5650.

photo5276380711005305481

photo5276380711005305481

photo5276380711005305481

a2f4c6a47de68924d4a4f52bd975161f 1638356107 extra large

29c5460e51ba151d742adcfd5b72c163 1638354451 extra large