photo1637745808 1У приміщенні пресцентр обласної ради 24 листопада відбулось обговорення програми соціального захисту населення Житомирської області на 2022 рік по напряму «Соціальна підтримка учасників АТО/ООС, родин загиблих, померлих, зниклих безвісти учасників АТО/ООС та Героїв Небесної Сотні».

Участь у роботі взяли заступник голови обласної ради Володимир Ширма, заступник голови ОДА Віктор Градівський, профільні департаменти ОДА, учасники АТО/ООС.

За станом на 1 листопада 2021 року у Житомирській області обліковується 16,2 тис. учасників бойових дій з-поміж учасників АТО/ООС, 2 тисячі осіб з інвалідністю внаслідок війни, 381 родина загиблих, померлих військовослужбовців та 2 родини загиблих Героїв Небесної Сотні.

Програмою передбачено комплекс заходів, спрямованих на соціальну адаптацію та фінансову підтримку сказаних категорій громадян через посилення адресності при iï наданні, а також проведення заходів у рамках відзначення визначних  та пам’ятних дат, культурно-мистецьких заходів за участю ветеранів війни та членів ïx сімей, сімей загиблих та професійну реадаптацію учасників  ATO/OOC,  учасників Революції Гідності та членів сімей загиблих (померлих) таких осіб.

Зокрема у програмі передбачено:

  • стоматологічне (хірургічне, терапевтичне та ортопедичне) лікування.

Планові            призначення  з          обласного      бюджету -      506,3   тис. грн. Це більше ніж у 2021 році, де у Програмі  було передбачено 300 тис. грн.

Для санаторно-курортного лікування хочуть спрямувати  з обласного бюджету 750,8 тис.  грн.  Також, у Програмі передбачена виплата одноразової  адресної  грошової  допомоги  в розмірі 30 тис. грн на родину, у разі загибелі або смерті, зникнення безвісти учасника ATO/OOC.

На виплату щорічної грошової допомоги  для вирішення  соціально - побутових питань в Програмі на 2022 рік закладено сума у розмірі  20 тис. грн на родину загиблого (померлого) учасника ATO/OOC та Революції  Гідності, тоді як минулого року ця сума становила - 10 тис. грн на родину).

Питання професійної реадаптації присутні відмітили, як надважливе. На 2022 рік в бюджеті заплановано 356,3 тис. грн для реалізації даних заходів.

Присутні висловили свої пропозиції, стосовно питання надання послуг із зубного протезування. «Варто зазначити, що не у всіх є можливість приїхати в районі центри і  отримати дану послугу. Або інше, в районах вона не надається на належному рівні. Тому можливо є доцільним вивчити це питання більш детально, визначити потребу, а вже потім виділяти кошти в таких розмірах. Також дуже цікаве питання реадаптації та другої вищої освіти для учасників АТО/ООС. Наразі є проблеми зі вступом до ВУЗів, адже потрібно здавати ЗНО. Ну як людина, що повернулась з війни може піти та складати іспит? До нього потрібно готуватись, вчити. Наші хлопці та дівчата захищають нас на сході, а не читають підручники. Можливо треба звернутись до профільних Міністерств аби вони переглянули це питання і зробили виключення для наших захисників та захисниць», - наголосив радник голови обласної ради Володимир Лагута.

Також, присутні озвучили необхідність розширити кількість професій для перепідготовки учасників АТО/ООС, сімей загиблих.

Усі пропозиції будуть враховані у проекті Програми та внесені на розгляд депутатських комісій та сесії обласної ради.

Нагадаємо, що голова обласної ради підписав розпорядження про скликання сесії на 16 грудня.

 

photo1637745808

photo1637745808

photo1637745808

photo1637745808

photo1637745808

photo1637745808