photo5413883311597662841Засіданням круглого столу на тему «Утвердження й зміцнення єдності суспільства, розбудови його інститутів, відповідно до конституційних принципів і засад, уникнення соціальної напруги та протиріч, виховання майбутніх поколінь в середовищі поваги до ветеранів, їх внеску в існування та розвиток сучасної демократичної соціальної та правової держави» завершилась робота Комітету в обласному центрі.

Захід відбувся в рамках проведення круглих столів у період п'ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, метою якого є вивчення проблемних питань, пов’язаних з виконанням зобов’язань держави щодо соціального захисту ветеранів війни та осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Участь у засіданні взяв голова обласної ради Володимир Федоренко, Голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко, заступник Міністра у справах ветеранів України Ігор Безкаравайний, перший Заступник Міністра соціальної політики України Євген Котик, директор Директорату вшанування пам’яті та формування позитивного образу ветерана Руслан Приходько, заступник голови Житомирської обласної державної адміністрації Віктор Градівський, представники профільних департаментів міської та обласної влади, представники органів місцевого самоврядування, громадських організацій та освітяни. 

«Патріотизм породжує впевненість у собі, віру у свій народ, свою націю, свою країну, у громадян, які йдуть впевнено та безкомпромісно до своєї мети. Тоді мета патріота стає метою всього народу. На сучасному етапі розвитку України, коли існує пряма загроза втрати територій та державності, патріотичне виховання це нагальна необхідність», - зазначив Голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко.

«Цього року Житомирщина відзначає 150 років Лесі Українки, наступного року у нас 140-річчя від дня народження Івана Огієнка, Базар, Олевська Республіка – щорічні фестивалі…. Заходи, що відновлюють пам’ять про історичних постатей, арт-форуми, зустрічі з видатними постатями, патріотичний вишкіл Джура - все це дозволяє вивчати історичні події безпосередньо беручи в них участь. Це є невід’ємною частиною патріотичного виховання. Бути патріотом це не лише знати мову та  жити в Україні, це відчуття національної ідентичності, до якого не можна змусити, але якому можна навчити. І дуже важливо сьогодні, в умовах війни з Росією, тримати на особливому контролі ці освітні питання. Житомирщина пишається своїми ветеранами, які захищають суверенність та незалежність України на Сході. Одним із завдань вбачаємо для себе гідне виховання підростаючого покоління саме на прикладі ветеранів», - зазначив у ході засідання голова обласної ради Володимир Федоренко.

Він звернув увагу, що національно-патріотичне виховання має набути характеру системної і цілеспрямованої діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, навчальних закладів та інститутів громадянського суспільства. «Аби сформувати у громадянина високу національно-патріотичну свідомість, почуття поваги та відданості своїй державі нам потрібна повна синергія. Тому приїзд Комітету на Житомирщину є вкрай актуальним!», - сказав Володимир Федоренко.

Готовність до захисту державної незалежності і територіальної цілісності України, усвідомлення громадянського обов’язку і розвиток успішної країни стосується кожного громадянина України, а особливо молоді. Інструментом впровадження вищезазначених завдань  в області є реалізація «Обласної програми національно-патріотичного  виховання дітей та молоді на 2018-2021 роки». 

30 червня  Кабінет Міністрів України затвердив державну цільову соціальну програму національно-патріотичного виховання на період до 2025 року. Це відбулось вперше за 30 років Незалежності. Затверджена програма формує єдиний курс для всіх органів місцевого самоврядування та громадськості у сфері національно-патріотичного виховання. Наразі на Житомирщині вже працють над новою програмою, де будуть враховані усі принципи.

Довідково.

З метою впровадження на належному рівні національно-патріотичного виховання  дітей та молоді та молодіжної політики в області діє обласна координаційна рада з питань національно-патріотичного виховання та молодіжної політики. Аналогічні координаційні ради діють при  Андрушівській, Бердичівській, Коростенській, Малинській, Новоград-Волинській міських радах, Попільнянській, Пулинській, Хорошівській селищних радах, Андрушківській та Харитонівській сільських радах.