11Католицька спільнота Житомира 26 червня відзначає 275-ту річницю свячення Кафедрального собору святої Софії. З цієї нагоди у храмі відбулась Міжнародна конференція «Роль Римсько-католицької церкви в суспільному житті Волині-Житомирщини УXVIII -  XX».

Участь у заході взяв керуючий справами виконавчого апарату  Житомирської обласної ради Олександр Паламарчук,заступник голови Житомирської обласної державної адміністрації Юрій Оханський, науковці з України та Польщі, представники дипломатичних установ, духовенство, краєзнавці та парафіяни.

Співорганізаторами конференції є Генеральне консульство Республіки Польща у Вінниці, Історичний факультет Житомирського державного університету ім. Івана Франка та громадська організація «Студентський польський клуб» у Житомирі.

Також з нагоди 275-річчя у храмі провели урочисту святу Літургію, відкрили фотовиставку присвячену історії Кафедрального собору святої Софії та відбувся виступ камерного ансамблю ім. І.Ф. Добжинського під керівництвом І.Копоть.

Житомирський Кафедральний собор святої Софії був одним із небагатьох діючих костьолів в атеїстичний період, а за роки незалежності України став центром відродження Католицької церкви в регіоні. Мережа католицьких парафій у порівнянні з початком 90-х років зросла у десятки разів.

Довідково.

Костел Святої Софії – одна з мальовничих та найстаріших архітектурно-історичних пам’яток Житомира. З 1302 року місто було під владою Великого Князівства Литовського, потім – належало до католицькою Речі Посполитої, тому власне й більшість храмів тут належали саме католикам. У 1444 році литовці дарували Житомиру Магдебурзьке право, місто могло мати свій герб, органи самоврядування та податкові пільги. За Андрусівським перемир’ям 1667 року Житомир не відійшов до складу Російської імперії, а став адміністративним центром Волині. 1731 року на Замковій горі з наказу єпископа С. Ожигова розпочалось будівництво католицького собору Св. Софії. Через двадцять років собор в стилі бароко та ренесансу був готовий. Фасад будівлі двоярусний, увінчаний вежами. Поруч дзвіниця висотою 26 метрів. Товщина стін справжня фортечна – до 2 метрів. Колони собору прикрашені іонічними й тосканськими ордерами, рустом, авторство одного з барельєфів належить, як не дивно, піаністу та композитору Ю. Заребському. У ХІХ ст. собор відреставрований у класичному стилі. Внутрішнє оздоблення – ліпнина, розпис стін – збереглись до нашого часу.

У 1789-1801 роках храм був перебудований. А у 2011 році перед собором Святої Софії був встановлений пам'ятник Папі Римському Іоанну Павлу II.

1111111111