35159171 889648277873677 5512123137484914688 n 960x480За статистикою кожна третя людина у світі хоч раз у житті потребує переливання крові. Потреба в переливанні крові за життєвими показаннями у людей будь-якого віку і походження виникає щомиті в усьому світі.

Всесвітній День донора крові було засновано під егідою ООН в травні 2005 року на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я в Женеві. Наразі його святкують 14 червня.

Саме цього дня в 1868 році австрійський лікар Карл Ландштейнер відкрив групи крові людини. Ініціювали проведення цього свята чотири міжнародні організації, які займаються пропагандою добровільного донорства: Всесвітня організація охорони здоров'я, Міжнародна федерація Червоного Хреста, Федерація організацій донорів крові й Товариство з переливання крові.

Це свято - ще один шанс міжнародної спільноти закликати людей до відповідальності одне перед одним і надання посильної допомоги тим, хто її потребує.

До Всесвітнього дня донора крові на Житомирщини відбудеться онлайн-конференція на тему: «Обговорення стану донорства крові та її компонентів в Житомирській області в період річної пандемії COVID-19 та популяризація корпоративного донорства».

Відзначити цей день у Житомирі можна завітавши до центру крові та поділитися своєю кров'ю. До акції здачі крові долучаються керівництво і працівники обласної ради.

На кожного донора, хто завітає до центру сьогодні, будуть чекати солодкі сюрпризи, зазначили в обласному центрі крові.

Довідково.

За рік Житомирський обласний центр крові і філії приймають більше 14 тисяч донорів.

Загальна кількість обстежень донорів на інфекційні маркери та інші обстеження – 75 тис.

Кожна кроводача обов’язково обстежується на інфекції, що передаються через кров (ВІЛ, вірусні гепатити В, С, сифіліс), трансамінази та її компонентів та інші клініко-імунологічні дослідження.

Корисно знати.

Донором може бути кожна здорова людина у віці від 18 років.

Напередодні здачі крові, ввечері, необхідно повечеряти, при цьому не можна вживати жирну, молочну їжу та напої, які містять алкоголь.

Через 15 хв після донації необхідно випити солодкий чай, поїсти печива  та відпочити.

центр крові