photo5258150722317432074Другий день робочої поїздки Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів у Житомирську область продовжився у Житомирському міському центрі зайнятості, де відбулась робоча нарада з проблемних питань у сфері соціального захисту громадян.

Участь у заході взяли народні депутати України – члени Комітету, представники місцевої влади, представники Державного центру зайнятості, громадських організацій, засобів масової інформації тощо.

Під час засідання учасники підіймали проблеми соціального забезпечення дітей, чорнобильців, ветеранів війни, учасників АТО/ООС.

«Хочу вкотре наголосити, що пріоритетом в роботі органів влади усіх рівнів є людина: її доля, добробут та соціальний захист. Проте, є проблемні питання і карантин вніс у життя жителів області свої корективи. Скорочення робочих місць, закриття підприємств ФОПів, збільшення рівня безробіття – це ті реалії, в яких ми живемо вже другий рік», - зазначив голова обласної ради Володимир Федоренко.

Серед основних проблем, з якими стикаються жителі Житомирщини, під час наради було озвучено: отримання компенсації за втрачене майно, забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, оздоровлення громадян, недофінансування обласних програм через субвенції з державного бюджету, забезпечення автомобілями осіб з інвалідністю, працевлаштування ветеранів АТО/ООС та осіб з інвалідністю.

«Надання послуг військовослужбовцям, які брали участь в АТО/ООС, питання номер один. Так, у 2020 році 1400 осіб мали статус безробітних, це безпосередньо ті військові, що пройшли службу у зоні АТО/ООС. Так, вони отримали від держави допомогу проте, що далі? Ми маємо забезпечити стабільну роботу для наших хлопців, які захищали нас на сході від російського агресора», - сказав Володимир Федоренко.

За весь період карантину, з 12 березня 2020 року по 1 травня 2021 року, в службі зайнятості області зареєструвалось майже 42000 безробітних, а понад 31200 пошукачів роботи вдалось працевлаштувати. 

У 2021 році темпи реєстрації нових безробітних залишаються на рівні минулого року (в середньому – до 150 осіб щодня), а кількість працевлаштованих у зв’язку з сезонністю та черговими посиленнями карантинних обмежень ще зменшилась (в середньому – близько 90 жителів області за день).

За станом на 1 травня у міських і районних підрозділах Житомирської обласної служби зайнятості зареєстровано близько 2100 вакансій і 17900​ безробітних, з яких 635 учасників АТО(ОСС).

Приїзд членів Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на Житомирщину, за словами голови облради, дозволить напрацювати нові та удосконалити наявні моделі соціального діалогу.

«Ми почули проблеми,  що виникають під час соціального діалогу, як на місцевому рівні, так і в Україні в цілому. Вірю, що  сьогоднішній діалог матиме результат. Хочу подякувати усім народним депутатам за підтримку та співпрацю у розв'язанні питань соціального захисту населення», - сказав у заключному слові Володимир Федоренко.

Нагадаємо, вчора у Новоград-Волинському відбулось перше засідання «круглого столу» на тему «Реалізація заходів щодо сприяння зайнятості населення, визначених Законом України «Про зайнятість населення».

Робочу поїздку Комітету до Житомирської області було організовано з метою вдосконалення законодавчих механізмів щодо сприяння зайнятості населення, створення умов для активного пошуку роботи безробітними, підвищення конкурентоспроможності осіб на ринку праці, професійної орієнтації та професійного навчання, стимулювання діяльності роботодавців, спрямованої на створення нових робочих місць та працевлаштування безробітних, створення умов для самозайнятості населення та підтримки підприємницької ініціативи, сприяння забезпеченню молоді першим робочим місцем, вдосконалення існуючої моделі соціального діалогу, розширення кола соціальних суб’єктів, залучених до процесу досягнення узгоджених соціальних цілей та іншого.

DSC04210

DSC04210

DSC04210

DSC04210

DSC04210

DSC04210

DSC04210

DSC04210

DSC04210

DSC04210

DSC04210

DSC04210

DSC04210

DSC04210

DSC04210