spezshkolaЖитомирська спеціальна школа № 2 Житомирської обласної ради веде свою історію з 19 травня 1929 року, коли окружна інспектура народної освіти Житомирської області прийняла рішення про відкриття в Житомирі школи для глухонімих дітей.  Школа - найстаріший заклад освіти для нечуючих в Житомирській області та Україні, вважається правонаступником першого на теренах Російської імперії інституту для глухонімих, який був заснований графом Юзефом Ілінським в 1806 році.

         Головними завданнями Житомирської спеціальної школи №2 є:

  • розвиток і формування особистості;
  • забезпечення корекції фізичного розвитку учнів та розвитку слухового сприймання і формування вимови;
  • виховання загальнолюдських цінностей, громадської позиції;
  • підготовка вихованців до самостійного життя та посильної участі у трудовій діяльності.

Бюджет закладу за 2020 рік склав 19772,1 тис. грн., із них: 16736,7 тис. грн. – заробітна плата працівників; 1443,00 тис. грн. – оплата енергоносіїв, з них 1117,00 тис. грн. – оплата за опалення закладу; 825,3 тис. грн. – харчування учнів і вихованців закладу; 717,4 тис. грн. – господарські потреби (поточні ремонти, придбання санітарно-гігієнічних засобів та інше).

Отримано благодійної допомоги на суму – 228,8 тис. грн.

Кількість працюючих в закладі за 2020 рік  - 113 осіб.

У 2020 році розпочав роботу шкільний Центр слухомовленнєвої корекції та реабілітації для дітей з кохлеарними імплантами. Проведено навчання 50 педагогів школи на базі Відділу освіти дітей з порушеннями слуху Інституту спеціальної педагогіки і психології імені М. Ярмаченка Національної академії педагогічних наук України; заключено угоду про співпрацю з Відділом освіти дітей з порушеннями слуху Інституту спеціальної педагогіки і психології імені М.Ярмаченка НАПН України.

Заклад отримав Грамоту Відділу освіти дітей з порушеннями слуху Інституту спеціальної педагогіки і психології імені М.Ярмаченка НАПН України за багаторічну плідну співпрацю.

З метою забезпечення комунікативного досвіду для формування мовлення і сенсорного досвіду учнів початкових класів, ознайомлення громадськості з особливостями побудови навчально-виховного процесу учнів з порушеннями слуху проведено мовленнєвий інтенсив «Ферма».

Відбулися предметні тижні: трудового навчання «Нумо, дівчата»; тиждень української літератури «Світова слава Великого Кобзаря», «Поетичне Полісся»; тиждень української мови «Буду я навчатись мови золотої…», «О, мово рідна, хто без тебе я…»; тиждень історії та правознавства «Людяність і жорстокість Першої світової війни», «Сумна дата в історії України. Голодомор 1933р.».

Учасники хореографічного та театрального гуртків школи взяли участь у зборах Асоціації Ветеранів  Житомирщини з пантомімою «Альпійська балада» та онлайн-фестивалі «Райдуга» для дітей з особливими потребами.

Найбільш яскравими позакласними заходами 2020 року  стали: Благодійна ярмарка «Купи валентинку, врятуй життя». Зібрано 4000 грн. на порятунок безхатніх тварин; творче кафе «Осінь»; свято Андрія; веселі старти з Миколаєм; фестиваль фруктів і овочів; квести "Тихеполювання", "Ми – маленькі українці!", «Туристичний»;осінній ярмарок в дошкільних групах; хеллоуїнський МАСКА рад; спортивні змагання "Козацькі забави", присвячені Святій Покрові, Дню Захисників Вітчизни та Дню українського козацтва; олімпійський урок за участю Дефолімпійських чемпіонів; вибори Президента школи (за процедурою, що повторює виборче законодавство України); онлайн-флешмоб до Дня вишиванки.

Спортсмени школи брали участь у Всеукраїнських змаганнях з волейболу "Повір у себе" (І місце); Чемпіонаті Житомирської області з волейболу серед спортсменів з порушенням слуху (ІІ місце).

Інформація про Житомирську спеціальну школу № 2 Житомирської обласної ради:

Поштова адреса: 10007, м.Житомир, проїзд професора Арциховського, 8

Телефон-факс: 42-95-07

Email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Вебсайт: http://www.interforgluh.org.ua/

Керівник: Міняйло Микола Павлович