photo5192760283322495534Комунальний заклад "Житомирська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олега Ольжича" Житомирської обласної ради (ЖОУНБ імені Олега Ольжича)  – провідний універсальний інформаційно-просвітницький і культурний центр області, депозитарій краєзнавчих видань, найбільше сховище творів друку області, у якому зберігаються понад 850 тис. книг, періодичних видань та інших документів з усіх галузей знань. Фонд рідкісних і цінних видань складає понад 11 тис. документів.

ЖОУНБ ім. О. Ольжича – одна із найстаріших бібліотек України. Офіційно вона була відкрита 10 квітня 1866 року (за старим стилем). За новим стилем це 23 квітня, тож сьогодні заклад відзначає свій 155-й ювілей.

Всі заходи проходять онлайн на офіційному сайті бібліотеки.

Історія

2В книзі Івана Яковича Рудченка «Десять лет Житомирской публичной библиотеки» (1876) повідомляється, що 5 липня 1865 року міністром внутрішніх справ був затверджений статут бібліотеки і на її облаштування виділено три тисячі рублів, але цього було недостатньо. Певну частину коштів отримано із пожертвувань місцевої громади. Наступного року бібліотеку відкрито офіційно, майже одночасно з Київською і Кам’янець-Подільською.

Через відсутність спеціального приміщення бібліотеку було розміщено в одному з флігелів губернаторського будинку. Засновниками бібліотеки вважалися особи, які жертвували на її створення 100 рублів, а членами – всі, хто щороку сплачував за користування книгами 5 рублів.

В 1897 році бібліотека відсвяткувала новосілля в спеціально збудованому приміщенні на Пушкінській вулиці. На той час це була досить простора і оригінальна будівля в Житомирі. В цьому будинку, до якого вже у повоєнний час зробили прибудову, бібліотека містилася до 1979 року. Тепер у цій будівлі розміщується обласна бібліотека для дітей

2 грудня 1900 року в приміщенні бібліотеки відбулося організаційне засідання «Товариства дослідників Волині» – одного з перших в Україні наукових краєзнавчих товариств. Послугами бібліотеки в різні часи користувалися Михайло Коцюбинський, Олександр Купрін, Олександр Довженко, Григорій Мачтет, Василь Земляк, Борис Тен та інші.

15 жовтня 1929 р. при Центральній бібліотеці було відкрито дитячий відділ. В 1937 році, у зв’язку з утворенням Житомирської області, бібліотека отримала статус обласної, а в 1966 році – обласної наукової. В цей період бібліотеку відвідували Максим Рильський, Андрій Малишко, Леонід Первомайський, Борис Тен.

У 1979 році бібліотека відсвяткувала новосілля в спеціально збудованому п’ятиповерховому будинку в центрі міста. Тут створено зручні умови для плідної роботи з книгою та змістовного відпочинку.

Кілька десятиліть до початку 1990-х років, у повній назві бібліотеки зазначалось – «імені Жовтневої революції». Згідно з розпорядженням голови облдержадміністрації від 22.11.2007 р № 393 Житомирській ОУНБ присвоєно ім’я Олега Ольжича – учасника українського визвольного руху, визначного громадсько-політичного діяча, вченого, поета і публіциста.

Діяльність

photo5192760283322495533Щорічно бібліотека обслуговує понад 30 тис. користувачів, надає широкий спектр інформаційних, бібліотечних та культурних послуг. Цим опікуються 70 висококваліфікованих бібліотечних фахівців із різних структурних підрозділів бібліотеки, до числа яких входять Інтернет-центр «Бібліоміст», інформаційно-ресурсний центр «Вікно в Америку», Інклюзивний читальний зал (для користувачів з обмеженими фізичними можливостями) та ін. До послуг користувачів 12 спеціалізованих відділів з читальними залами. З 2013 року у бібліотеці працює електронний депозитарій «LIBO» – відкритий електронний ресурс оцифрованих документів, який нараховує понад 300 видань.

У бібліотеці постійно відбуваються соціально-культурні акції та заходи – літературні вечори, презентації книг, зустрічі з літераторами, митцями, проводяться художні та фотовиставки, експозиції декоративного мистецтва, народних промислів тощо. В читальних залах бібліотеки працюють 7 гуртків і шкіл творчої майстерності, 14 клубів за інтересами, студія сценічного мистецтва «Театр на Новому Бульварі».

Для комунікації з реальними, віртуальними та потенційними користувачами, а також з метою просування інформаційних ресурсів бібліотеки, популяризації бібліотечної діяльності бібліотека активно використовує мережу Інтернет.

Сайт: http://www.lib.zt.ua/

Facebook: https://www.facebook.com/lib.zt.ua/?fref=ts

Зведений каталог ОУНБ ім. О. Ольжича та бібліотек Житомирської області (ЕК) http://catalog.lib.zt.ua/cgi-bin/irbis64r_12/cgiirbis_64.exe?C21COM=F&I21DBN=DB1&P21DBN=DB1&LNG=uk

Електронний депозитарій «LIBO»: http://libo.lib.zt.ua/jspui/

Соціокультурна діяльність бібліотеки у 2020 році була спрямована на популяризацію книги й читання, формування та реалізацію інформаційних, освітніх, комунікаційних, культурних, пізнавальних та інших потреб сучасних читачів.

photo5192760283322495535Дистанційні заходи: В умовах відсутності повноцінного обслуговування користувачів, обмежених умовах проведення соціокультурних заходів «вживу», працівники бібліотеки не тільки не втратили темпів online-діяльності, а й навпаки – збільшили активність, пропонуючи своїм віртуальним відвідувачам цікавий та якісний контент.

Так від самого початку карантину і впродовж всього року працівники РЦ «Вікно в Америку» проводили online-заходи в режимі ZOOM-конференцій. Це щотижневі засідання клубу «Лідерство для молоді», online-засідання «Movie club», «Англійська для початківців», відеоуроки для кращого вивчання англійської мови, засідання дискусійного клубу онлайн та трансляції заходів Посольства США в Україні.

За допомогою програм Skype та Zoom продовжили свою діяльність «Німецькомовний клуб для дорослих. Рівень А2», «Німецькомовний клуб для дорослих. Рівень B1» та «Німецькомовний клуб для дітей».

Працівники сектору «Інтернет-центр» весь період карантину надавали консультативну online-допомогу з питань цифрової грамотності різнопланової тематики: соціальні мережі, електронна пошта, текстовий редактор Microsoft Word, створення таблиць Microsoft Word, пошук в Інтернеті, оплата комунальних послуг та мобільного зв’язку online, урядові сайти, online-доставка тощо.

Поштова адреса: м. Житомир, Новий бульвар, 4

Телефон-факс: (0412) 55-36-86

Email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Керівник: Врублевський Василь Марцельович