В Мінветеранів модернiзовано MARTA – онлайн-систему для визначення станів психічного здоровʼя ветеранів та ветеранокПрототип діагностичного інструменту було створено в Міністерстві у 2022 році. Цього року завдяки Програмі реінтеграції ветеранів IREX та за підтримки Державного департаменту США система була модернізована.

Психологічне здоров‘я є невідʼємною складовою життя будь-якої людини, особливо тих, хто переживає стресові ситуації і виклики адаптації після повернення у цивільне життя. MARTA (https://marta.mva.gov.ua/ ) створена з метою допомоги ветеранам і ветеранкам, а також їх родинам та близьким. Вона надає можливість анонімно, без стигматизації, ознайомитися з матеріалами, пройти тестування та зрозуміти свої потреби у психологічній самодопомозі. 

«З метою розширення можливостей первинного скринінгу стану психічного здоров’я ветеранів війни та членів їх родин Бородянський центр соціально-психологічної реабілітації населення залучає до активного використання у роботі діагностичну систему MARTA. Результати, отримані у ході самодіагностики на даному ресурсі, забезпечать можливість формувати та розвивати послуги, відповідно до отриманих результатів, за рахунок оперативних реакцій на наявні потреби у галузі психічного здоров’я ветеранів війни та членів їх родин», - зазначила заступниця директора Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації населення Тетяна Сошко.

Мінветеранів нагадає, що у початковій версій MARTA дозволяла визначати стан психічного здоров’я – онлайн та без необхідності безпосереднього звернення до спеціаліста. Тепер діагностичних інструментів стало більше. За допомогою системи можна ознайомитися з психоедукаційними матеріалами та, за потреби, звернутися на гарячу лінію. 

Майбутній розвиток системи буде спрямований на створення інструментарію для фахівців у сфері психологічної допомоги, а також буде доданий перелік надавачів послуг із психологічної допомоги, що стане їх надійним помічником у роботі з ветеранами.

Джерело: Міністерство у справах ветеранів України