Оголошено прийом матеріалів для висунення претендентів на здобуття щорічної премії імені Івана Огієнка Премія імені Івана Огієнка заснована на вшанування видатного українського вченого-мовознавця, письменника, перекладача, педагога, державного та церковного діяча, уродженця містечка Брусилова Житомирської області Івана Івановича Огієнка - митрополита Іларіона  (1882-1972 рр.).

 Премія присуджується за заслуги у розвитку національної духовної культури, утвердження української державності, міжнаціональної та міжконфесійної злагоди у п’яти номінаціях: "Література", "Мистецтво", "Освіта", "Наука", "Громадська, політична та духовна діяльність".

Засновниками премії є Житомирська обласна рада, Всеукраїнське товариство Івана Огієнка, Національна Спілка письменників України, Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Т.Г.Шевченка, Академія мистецтв України.

Порядок висування претендентів

на здобуття премії імені Івана Огієнка у 2024 році

Висунення  претендентів на здобуття Премії здійснюється щороку з 15 січня по 15 лютого.

Право висунення претендентів на здобуття Премії належить осередкам Всеукраїнського товариства Івана Огієнка, творчим спілкам, громадським об’єднанням, установам, організаціям, науковим, освітнім, культурним, церковним закладам, що діють в Україні, так і за її межами.

Право на висунення претендентів на здобуття Премії мають також лауреати попередніх років за умови, що вони не входять до складу комітету з Огієнківської премії відповідного року.

Реєстрація висунутих претендентів (груп претендентів) завершується 15 лютого на підставі надісланих або поданих у 2-х примірниках матеріалів до Комітету з присудження Премії імені Івана Огієнка (вул. Мала Бердичівська, 25, м. Житомир, 10014, Управління культури та туризму, Комітету з Премії Івана Огієнка).

Матеріали на претендентів для здобуття Премії

мають містити:

  • обґрунтоване подання осередку громадського об’єднання, підприємства, установи, організації, закладу тощо, завірене відповідною печаткою і підписом керівника, подання лауреата Премії попередніх років, що відповідає вимогам, передбаченим пунктом 2., підписане та завірене за місцем його роботи, проживання або нотаріально;
  • особовий листок обліку кадрів із вклеєною фотокарткою, завірений за місцем роботи або проживання;
  • список наукових, літературних, музичних, художніх праць, що відображає внесок претендента (кожної особи з групи претендентів) у вивчення, розробку, узагальнення, популяризацію наукової літератури, перекладацької, духовної спадщини Івана Огієнка, його державної освітньої, церковної діяльності; список звіряється з підписом претендента (підписом кожного з групи претендентів) або керівником підприємства, установи, організації, об’єднання, що висувають претендента;
  • праці претендента: книга, монографія, серія книжок, мистецькій твір (його репродукції, кольорові та чорно-білі фотографії, слайди), музичні твори (їх нотні та аудіо записи), опис державної, освітньої, церковної діяльності, підтверджений відповідними документами та свідченнями, інші форми видатних заслуг у вивченні, збереженні, розробці, узагальненні, впровадженні, популяризації духовної спадщини І. Огієнка, розвитку української духовної культури та української державності.

Матеріали на кожного претендента (групу претендентів) мають бути надруковані через 2 інтервали, підшиті у швидкозшивачах, з помітками «1-й примірник» та «2-й примірник» у правому верхньому кутку, містити нумерацію аркушів і опис документів, що містяться у кожному з них, а також опис праць претендента (групи претендентів), які надсилаються (передаються) до Комітету додатково (книги, мистецькі твори, флешки, фотографії тощо).

На титульній частині обкладинки швидкозшивача робиться наклейка з надрукованим прізвищем, ім’ям, по батькові претендента (кожного з групи претендентів).

Матеріали, надіслані або передані до Комітету, не рецензуються і не повертаються.