DSC01335

24 жовтня перший заступник голови Житомирської обласної ради Олег Дзюбенко взяв участь у розширеному онлайн-засіданні Президії Конгресу місцевих і регіональних влад при Президентові України.

У засіданні також брали участь керівництво Житомирської обласної військової адміністрації, депутати Житомирської обласної ради Олег Скидан, Олександр Дмитрук, Наталія Рибак, Юрій Довгополий, Сергій Крамаренко, Ігор Сабадаш, Валерій Прокопчук секретар Житомирської міськради Галина Шиманська та голови територіальних громад Житомирщини.

Під час засідання було презентовано ключові аспекти Плану Перемоги та обговорено роль місцевих влад усіх рівнів у його реалізації. План Перемоги представив членам Конгресу та громадам Президент Володимир Зеленський. План складається з п’яти основних пунктів і трьох таємних додатків.

П’ять основних пунктів Плану:

Перший пункт – запрошення України в НАТО. Президент наголосив, що членство в Альянсі стане важливим кроком до забезпечення миру та сигналом для росії про провал її геополітичних планів.

Другий пункт – оборона. Реалізація цього пункту передбачає продовження операцій Сил оборони у визначених районах рф, а також посилення українських позицій і знищення наступального потенціалу росії на окупованій території.

Третій пункт – стримування. Україна пропонує розмістити на своїй території комплексний неядерний стратегічний пакет стримування, який буде достатнім для захисту країни від будь-якої воєнної загрози з боку росії.

Четвертий пункт – стратегічний економічний потенціал. Україна пропонує стратегічним партнерам укласти спеціальну угоду щодо спільного захисту наявних у країні критичних ресурсів, спільного інвестування та використання відповідного економічного потенціалу.

П’ятий пункт – безпековий. Він розрахований на післявоєнний час та передбачає у разі згоди партнерів заміщення окремих військових контингентів збройних сил США, дислокованих у Європі, українськими підрозділами, які здобули реальний досвід сучасної війни, застосування західної зброї та взаємодії з військовими НАТО.

Президент зазначив, що Кабінет Міністрів, Верховна Рада та Офіс Глави держави вже працюють на рівні команд із ключовими країнами, які мають потенціал для реалізації пунктів Плану. Зараз, за словами Володимира Зеленського, важливо залучити до цієї роботи й громади.

Зокрема, громадам слід звертатися до своїх закордонних партнерів — міст та регіонів-побратимів з проханням про підтримку українського Плану Перемоги.