photo1639640555 3Депутати підтримали проєкт рішення Програми. Метою Програми є підвищення якості життя та добробуту населення шляхом підвищення конкурентоспроможності та інвестиційної привабливості регіональної економіки, забезпечення стабільного функціонування соціальної сфери та екологічної безпеки навколишнього середовища.

Фінансове забезпечення Програми передбачається за рахунок бюджетних і позабюджетних коштів, не заборонених законодавством.

Залучення коштів з державного бюджету здійснюватиметься у вигляді фінансування проєктів регіонального розвитку з Державного фонду регіонального розвитку та заходів у рамках відповідних державних цільових програм. Кошти обласного та місцевих бюджетів спрямовуватимуться у вигляді фінансування чи співфінансування проєктів регіонального розвитку, заходів Програми та обласних цільових і місцевих програм. Інші позабюджетні кошти, не заборонені законодавством, залучатимуться на реалізацію інвестиційних проєктів та інших заходів. Загальний обсяг фінансових ресурсів, який передбачено спрямувати на реалізацію 229 заходів Програми складає:

 5108671,3 тис. грн, у т.ч.: 1995754,3 тис. грн з державного бюджету або 39,1 % від загального обсягу;

 1319277,0 тис. грн з обласного бюджету або 25,8 % від загального обсягу;

 33640,2 тис. грн з місцевих бюджетів або 0,7 % від загального обсягу;

 1759999,8 тис. грн з інших джерел, не заборонених законодавством або 34,4 % від загального обсягу.

Детальніше з проектом рішення та самою програмою, усіма її показниками та інвестиційними проектами на наступний рік можна ознайомитись тут.

Для покращення показників економічного розвитку області проектом Програми економічного і соціального розвитку Житомирської області на 2022 рік передбачено комплекс заходів.

Зокрема, сприяння доступу місцевих промислових виробників до внутрішнього ринку та витісненню в окремих його сегментах імпортних товарів внутрішніми, залучення місцевих промислових виробників до участі в публічних закупівлях та інфраструктурних проектах, розвиток мережі індустріальних парків повинні забезпечити реалізацію промислової продукції у 2022 році в обсязі 57322,8 млн грн, що на 6,9 відсотка більше очікуваного показника у 2021 році. При цьому, індекс промислової продукції має становити 104,5 відсотка.

Реалізація на території області інвестиційних проектів зі значними обсягами інвестицій, збільшення частки експортоорієнтованої та інноваційної продукції суб’єктами господарювання області сприятиме збільшенню обсягу капітальних інвестицій у 2022 році на 2,0 відсотки до рівня 9550,2 млн грн.

Наслідком підвищення мінімальної заробітної плати та,рівня оплати праці в галузях економіки має стати зростання середньомісячної заробітної плати з 11500 грн до 13100 грн (+13,9 відсотка). Цьому ж сприятиме підвищення рівня контрольних заходів, спрямованих на забезпечення мінімальних гарантій з оплати праці, легалізацію трудових відносин, детінізації доходів громадян.

Диверсифікація товарної структури зовнішньої торгівлі та нових ринків збуту, підвищення конкурентоспроможності суб’єктів господарювання на зовнішніх ринках сприятиме зростанню експорту з 815,6 млн дол. США до 867,8 млн дол. США. При цьому, очікується забезпечення позитивного сальдо зовнішньої торгівлі.