QKrkzKkyZiN74aDGGs4w5AI0igyEWaZdВажлива увага в області приділяється національно-патріотичному вихованню та молодіжній політиці. Понад 4000 заходів, з яких з десяток всеукраїнських, відбулись на Житомирщині з залученням молоді за останні 30 років.

Зокрема, на Житомирщині проходить:

  • Всеукраїнський фестиваль, спрямований на ушанування героїв боротьби українського народу за незалежність і територіальну цілісність України, «Олевська республіка»
  • Всеукраїнський фестиваль, спрямований на підвищення знань про видатних особистостей українського державотворення, «Герої Базару»
  • Міжнародна акція, спрямована на виконання міжурядових та міжвідомчих договорів, «Рух проти ненависті»
  • Всеукраїнська акція, спрямована на збільшення чисельності молоді, яка готова до виконання обов’язку із захисту незалежності України, «Нащадки козацької слави»
  • Всеукраїнський вишкіл «Джура-Десантник»
  • Всеукраїнський літературно-музичний фестиваль вшанування воїнів України «Розстріляна молодість».

Останні 8 років щорічно 20 молодих осіб відзначаються стипендією у розмірі: 2013-2016 роки –  по 500 гривень; 2017-2018  роки – по1000 гривень, 2019-2020 роки – по 10 000 гривень за творчі, наукові, спортивні, дослідницькі досягнення та героїчні вчинки.

З метою соціалізації та самореалізації молоді, її духовному, інтелектуальному, моральному розвитку, реалізації творчого потенціалу, національно-патріотичного виховання, популяризації здорового способу життя, працевлаштування та зайнятості у вільний час, розвитку молодіжного підприємництва та волонтерства, забезпечення громадянської освіти, підвищення рівня мобільності молоді в оласті функціонують три молодіжні центри у містах Житомир, Бердичів та Новоград-Волинський:

  • Пластовий молодіжний центр Житомирської міської ради;
  • Молодіжний центр «М-Формація» на базі Бердичівської міської центральної бібліотеки;
  • Міський Молодіжний центр м. Новоград-Волинський.

Спорт

За період Незалежності України 18 спортсменів Житомирщини брали участь у Олімпійських іграх, а триатлоністка Юлія Єлістратова була учасницею одразу трьох Літніх Олімпійських ігор у Пекіні, Лондоні та Ріо-де-Жанейро.

В Іграх XXXII Олімпіади в Токіо у 2021 році приймали участь 2 спортсмена від Житомирщини і наша спортсменка Анастасія Черверікова завоювала срібло з веслування на байдарках і каное-двійка. Це перша олімпійська медаль для Житомирщини!

image

26 разів звучав гімн України на честь перемог спортсменів Житомирщини на чемпіонатах світу, 39 – на чемпіонатах Європи.

Спортсмени Житомирщини на чемпіонатах світу здобули 12 золотих нагород, 41 срібну нагороду, 25 удостоєні бронзових медалей. Не менш вагомі здобутки на європейських чемпіонатах – 22 золоті, 34 срібні нагороди та 21 бронзова.

Далеко за межами України відомі імена чемпіонів багаторазових чемпіонів та призерів Дефлімпійських ігор із волейболу Єгора Цимовського, Олега Антонюка, Романа Будзінського, Сергія Дем’янчука, Ігоря  Завірухи, Олександра Помінчука, Леоніда Дейнеки, Ірини Ковальчук та їх тренерів Олександра Краснощокова і Василя Глабчука.  Заслуговують на увагу здобутки з гирьового спорту багаторазових чемпіонів і призерів світу та Європи братів Костянтина та Василя Пронтенків, чемпіонів світу серед ветеранів Олександра Дідовця, Костянтина Сер’якова, Віталія Гнідого, Петра Тоскалюка. Двічі чемпіонкою світу, володаркою Кубку світу з боротьби самбо ставала Олена Кумечко. Чемпіонкою світу з боротьби самбо стала Ольга Зарицька-Чернокоз. Олександра Мохорт стала бронзовою призеркою Всесвітніх Ігор з спортивної аеробіки. Віра Макресова, Володимир Демчук, Артем Мельне під керівництвом В’ячеслава Гопанчука багаторазово ставали призерами та чемпіонами  чемпіонатів світу і Європи з кікбоксингу.

Продовжують славні традиції Бердичівської школи Віталія Олексійовича Лонського, нове покоління стрибунів у висоту, під керівництвом заслужених тренерів України Ігоря Лонського, Сергія Шеремета та Олександра Михальченка. Чемпіоном і рекордсменом України, світу та Європи серед ветеранів з плавання став Костянтин Щеглов.

5e5a0e1035bf59d3fe5a330c813873a9 preview w440 h260За роки Незалежності на новий високий рівень вийшли команди з ігрових видів спорту. Відроджено футбольний клуб «Полісся», який наразі грає у Першій лізі. Вперше в історії Житомирщини у 2020 році чоловіча волейбольна команда «Житичі» завоювала Кубок України, у 2021році – срібні призери.

У закладах фізичної культури та спорту області підготовлено 12 заслужених майстрів спорту України,  45 майстрів спорту України міжнародного класу, 428 майстрів спорту України.

На Житомирщині функціонує 3459 спортивних споруд, зокрема: 32 стадіони, 22 тенісних корти, 314 футбольних полів, 11 басейнів, 270 стрілецьких тирів, 3 веслувально-спортивні бази та 1 кінноспортивна база.

 

За інформацією Департаменту культури, молоді та спорту Житомирської ОДА.