unnamedЦивільний захист в області забезпечується з урахуванням особливостей, визначених Кодексом цивільного захисту України, який був прийнятий 2 жовтня 2012 року. Робота на всіх рівнях спрямована в першу чергу на запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та мінімізацію їх наслідків та забезпечення життєдіяльності населення.

Завдяки підтримці депутатського корпусу обласної ради, місцевих рад міст, районів та об’єднаних територіальних громад в області вдалося здійснити заходи з удосконалення регіональної та місцевих систем централізованого оповіщення, покращення стану захисних споруд цивільного захисту,  підвищення рівня пожежної безпеки об’єктів тощо.

Загальним показником успішної роботи області у сфері цивільного захисту за минулі роки є те, що спільними зусиллями вдалось зменшити загальну кількість надзвичайних ситуацій у регіоні і найголовніше – кількість загиблих людей.

В райдержадміністраціях та містах обласного значення створенні структурні підрозділи з питань цивільного захисту.

Відбувається формування структурних підрозділів цивільного захисту у складі територіальних громад.

Відповідно до Кодексу цивільного захисту в області створені обласні спеціалізовані служби цивільного захисту.

Для організації заходів з евакуації створено комісії з питань евакуації в обласній державній адміністрації та усіх місцевих ланках. Розроблено плани евакуації населення на прогнозовані надзвичайні ситуації та на особливий період. Визначено збірні та приймальні пункти евакуації, пункти посадки та висадки евакуйованого населення. Здійснюються заходи з підтримання в постійній готовності органів управління та сил цивільного захисту. Забезпечено утримання системи оповіщення у готовності до виконання завдань.

Для укриття населення в області створено фонд захисних споруд цивільного захисту. Практично завершена робота з проведення їх технічної інвентаризації.

Проводиться робота щодо накопичення засобів радіаційного та хімічного захисту. Створено 26 диспетчерських служб, 16 постів радіаційного та хімічного спостереження, 5 розрахунково-аналітичних груп.

Для здійснення попередження та ліквідації надзвичайних ситуацій створено регіональний, місцеві та об’єктові матеріальні резерви на загальну суму майже 3 млн грн.

В Житомирській області розроблено та щорічно відпрацьовується взаємодія служб по недопущенню та ліквідації НС при сезонних загрозах: льодоходу, паводку, осінньо-зимовому періоду, запобігання пожеж в екосистемах.

Для вирішення оперативних питань з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та виконання довгострокових попереджувальних заходів створена і працює обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Лише цього року вже проведено 15 засідань: 4 планових та 11 позапланових. Аналогічні комісії створені у містах та районах області.

В області проводять командно-штабні, спеціальні об’єктові навчання та тренування з питань цивільного захисту.

В області проводяться заходи в напрямку організації оборонної роботи. Зокрема, забезпечується реалізація вимог чинного законодавства щодо допризовної підготовки юнаків, призову громадян України на строкову військову службу та військову службу за контрактом у Збройних силах України.

Організовано роботу із здійснення шефства над військовими частинами Збройних Сил України, Національної Гвардії України, Державної прикордонної служби.

Зміцнення, удосконалення і розвиток цивільного захисту – один із шляхів до економічного благополуччя нашої області, до забезпечення реалізації прав людей на захист їхнього життя і здоров’я та на безпечну життєдіяльність.

 

За інформацією Управління з питань цивільного захисту населення та оборонної роботи Житомирської ОДА.