DSC0010512 квітня в світі відзначають 60-річчя першого польоту людини у космос, Всесвітній день космонавтики та авіації, а в Україні ще й День працівників ракетно-космічної галузі.

60 років тому, 12 квітня 1961 року, під головуванням вченого Сергія Павловича Корольова майор Юрій Олексійович Гагарін на космічному кораблі «Восток» вперше у світі здійснив орбітальний обліт Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів. Він зробив один виток навколо земної кулі, який тривав 108 хвилин.

З нагоди ювілейної дати у Житомирі відбулись урочисті заходи за участі голови обласної ради Володимира Федоренка, голови обласної державної адміністрації Віталія Бунечка, заступника голови обласної ради Володимира Ширми, заступника голови обласної державної адміністрації Юрія Оханського, народних та обласних депутатів, громадськості.

Розпочались вони з покладання квітів до пам’ятника Сергію Павловичу Корольову на майдані С.П. Корольова та до бюсту основоположника практичної космонавтики біля Національного музею космонавтики ім. С.П.Корольова.

«60 років тому здійснилася тисячолітня мрія людства, яка не була б можливою без нашого видатного земляка. Найважливішими конструкторськими досягненнями Корольова були: перша у світі міжконтинентальна балістична ракета Р-7, запуск першого в історії штучного супутника Землі.  Під керівництвом головного конструктора Корольова створено перші космічні апарати серій «Луна», «Венера», «Марс», «Зонд», деякі супутники серії Космос, а також проєкт космічного корабля «Союз». Але про ці та інші досягнення ми дізнались тільки після смерті відомого конструктора. Він залишався в тіні системи, проте запалив на небі зірку, яка палає і досі. Це перший політ людини у космос», - сказав під час урочистостей голова обласної ради.

З нагоди ювілейної дати Володимир Федоренко відзначив грамотами обласної ради за високі досягнення у професійній діяльності співробітниць музею:

Карехіну Ніну Дмитрівну – завідуючу відділом «Меморіальний будинок-музей академіка С.П. Корольова»;

Вербовську Людмилу Іванівну – касира музею.

Подяками обласної ради за багаторічну працю та високий професіоналізм було нагороджено:

Іващенка Юрія Миколайовича – засновника Андрушівської народної астрономічної обсерваторії;

Дубініна Юрія Олексійовича – заслуженого художника України, художника Національного музею космонавтики ім.С.П.Корольова.

Голова обласної ради також долучився до спецпогашення ювілейної марки представниками Укрпошти, ретро-екскурсії Меморіальним будинком-музеєм академіка С.П. Корольова та презентації виставок в експозиції «Космос», присвячених Всесвітньому дню авіації і космонавтики.

Присутнім було продемонстровано й результати початку ремонтно-реставраційних робіт фасаду Меморіального будинку-музею, виконаних за спонсорські кошти депутата Житомирської обласної ради Олександра Ющенка.

«Минулого року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ щодо  надання нашому музею статусу Національного. Це свідчить не тільки про загальнодержавне, а й міжнародне визнання. Проте, попереду ще багато роботи: реконструкція та розширення музею, запуск аеропорту імені Сергія Павловича Корольова, цікаві міжнародні проєкти, розвиток космічного кластера Полісся», - зазначив Володимир Федоренко.

Урочисті заходи відбулись з урахуванням умов «червоної» зони карантину.

Крім того, в рамках відзначення 60-річчя першого польоту людини у космос у Поліському національному університеті розпочався II Національний форум «Корольов. Космос. Житомир» під патронатом Державного космічного агентства України та Національного центру управління та випробування космічних засобів.

DSC00004

DSC00004

DSC00004

DSC00004

DSC00004

DSC00004

DSC00004

DSC00004

DSC00004

DSC00004

DSC00004

DSC00004

DSC00004

DSC00004

DSC00004