DSC00690Результати дворічної Програми з підготовки психологів  за стандартами НАТО та ЄС «Покращення доступу до соціальних послуг у сфері психічного здоров’я» 2019-2020 рр презентували сьогодні в обласній раді.

Захід відбувся за участі Генерального консулу Республіки Польща у Вінниці Дамяна Цярціньскі, заступника Міністра у справах ветеранів України з питань європейської інтеграції Олексія Ілляшенка, голови Житомирської обласної ради Володимира Федоренка та заступника голови Житомирської облдержадміністрації Віктора Градівського.

Очільник депутатського корпусу звернув увагу на необхідності  втілення програм підтримки бійців АТО та їх родин у громадах області.

«Ми маємо 66 новоутворених громад і немає жодної, яка б не відчула лиха російсько-української війни. Серед жителів є чимало військових та членів їх родин, які потребують реабілітації та підтримки. Під час робочих візитів до громад я постійно звертаю на це питання увагу і, спілкуючись, з головами розумію про необхідність запровадження комплексної програми реінтеграції військових у повсякденне життя», - зауважив Володимир Федоренко.

Голова обласної ради переконаний, що воїни-захисники повертаючись на мирну територію мають відчувати підтримку, як фінансову так і психологічну. 

Присутні підсумували результати міжнародної дворічної співпраці між Міністерствами закордонних справ України та Польщі в напрямах навчального стажування психологів із Житомира, Бердичева та Вінниці по програмі «Покращення доступу до соціальних послуг у галузі психічного здоров'я» 2019-2020 рр. Одним з учасників програми був КНП «Госпіталь ветеранів війни» Житомирської обласної ради.

За словами головного лікаря госпіталю ветеранів війни, депутата обласної ради Павла Журбенка, який був куратором проєкту у Житомирській і Вінницькій області, психологи пройшли два роки безперервного навчання і практики за стандартами НАТО і ЄС у Польщі.

Даний проєкт реалізували за безпосередньої підтримки Генерального консула Республіки Польща у Вінниці Дамяна Цярціньскі.

«У планах обласної ради та депутатського корпусу збільшити фінансування госпіталю аби він міг надавати якісні послуги. Варто в даному питанні взяти за основу вдалий досвід регіонів України, де є відповідні програми та де вони мають успішну реалізацію. Наші захисники боронять усю Європу, тому і послуги мають надаватись на європейському рівні. Ці стратегічні цілі мають бути у пріоритеті», - зазначив Володимир Федоренко.

Фаховою психологічною допомогою за результатами програми вдалось охопити біля 50 тис учасників бойових дій, які приймали і приймають участь у АТО та ООС. Підготовленні психологи наразі активно залучені до викладацької діяльності у Житомирській Політехніці, яка приймає активну участь у соціалізації та реадаптації ветеранів та учасників бойових дій АТО/ООС. Наразі в  університеті навчаються близько п’ятиста учасників бойових дій, а також діти УБД, ветеранів за кошти державного бюджету.

DSC00676

DSC00676

DSC00676

DSC00676

DSC00676

DSC00676

DSC00676

DSC00676

DSC00676

DSC00676