Як захистити себе від раку шкіриВ Житомирській області щорічно виявляють близько 400 випадків раку шкіри. Усього на обліку Житомирського обласного онкодиспансеру перебуває більше 7 тис. пацієнтів з таким онкозахворюванням.

Як розповів директор Житомирського обласного онкодиспансеру Ігор Сабадаш, «здорової засмаги» – не існує, ультрафіолетове проміння не лише прискорює старіння шкіри, викликаючи зморшки та пігментні плями, але й підвищує ризик раку шкіри, в тому числі меланоми.

«Рак шкіри може розвинутись у людей будь-якого типу та кольору шкіри. Деяким людям засмагати взагалі не можна. Це – старші люди, алергіки, вагітні жінки та інші. У групі ризику також люди зі світлою шкірою, хто в дитинстві згорав на сонці, якщо у когось із членів сім’ї була діагностована меланома. Якщо на тілі багато родимок, теж треба бути обережним із засмагою. Такій людині потрібно уникати тривалого перебування на сонці, тим більше цілеспрямовано не засмагати. На жаль, екологія сьогодні зовсім інша, ніж яка була навіть десять років тому. І сонячне випромінювання стало більш агресивним, тож і ризик отримати рак шкіри чи меланому, значно підвищився. Тому всі маємо навчитися засмагати розумно», – відмічає лікар.

Якщо вирішили позасмагати, то потрібно дотримуватись простих порад. Зокрема, завжди використовувати сонцезахисний крем широкого спектру і наносити його кожні 2 год. Пити більше рідини, щоб уникнути зневоднення організму. Обмежувати час перебування на сонці: ультрафіолетове випромінювання сонця найбільш інтенсивне з 11 години ранку до 16 години вечора. Коли сонце світить найсильніше, потрібно перебувати у затінку, щоби таким чином зменшити ризик ураження та виникнення раку шкіри.

У випадку, якщо побачили будь-які патологічні зміни на шкіри, то необхідно обов’язково звернутись до лікаря: сімейного лікаря, або лікаря-дерматолога, або лікаря-онколога.

Записатись на консультацію до лікаря можна на сайті Житомирського обласного онкодиспансеру або зателефонувати з 09-00 до 16-00 до реєстратури закладу за номерами телефонів: +38 (0412) 43-42-09, +38 (068) 98-77-834

02 shkira v kinets

Джерело: Пресслужба КНП "Житомирський обласний онкологічний диспансер" Житомирської обласної ради