Відбулася спільна нарада щодо ідентифікації та передачі самозаліснених земель постійним лісокористувачам21 червня у Житомирській обласній раді відбулася спільна нарада з питань виконання Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 вересня 2022 року «Про охорону, захист, використання та відтворення лісів України в особливий період», уведеного в дію Указом Президента України від 29 вересня 2022 року №675/2022.

У зібранні брали участь заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма, заступник начальника Житомирської ОВА Віктор Градівський, заступник начальника Центрального міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Сергій Бігула, начальник відділу лісового господарства ЖОКАП «Житомироблагроліс» Сергій Гриценко, начальник Державної екологічної інспекції Поліського округу Євгеній Медведовський, керівники РВА.

Як зазначив заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма питання щодо ідентифікації та передачі постійним лісокористувачам самозаліснених та вкритих лісовою рослинністю земельних ділянок для господарського використання не нове, але до цього часу залишається остаточно невирішеним.

« В обласній раді це питання порушується протягом останніх кількох років. Було вжито низку заходів щодо його вирішення, однак воно й досі залишається відкритим. Сьогодні це питання стоїть вже досить гостро, перебуваючи під наглядом контролюючих органів. Ми маємо поставити в ньому крапку, забезпечивши передачу самозаліснених земельних ділянок, які зараз не мають господаря, постійному лісокористувачу для їх збереження та забезпечення раціонального використання. Вони можуть бути передані ДП «Ліси України», або ЖОКАП «Житомироблагроліс», або іншим лісогосподарським підприємствам, зокрема й новоствореним у складі територіальних громад області»,- зазначив Володимир Ширма.

Учасники зібрання заслухали доповідь заступника начальника Центрального міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Сергія Бігули про ідентифікацію самозаліснених земельних ділянок та підготовку подання до органів місцевого самоврядування щодо віднесення земельних ділянок до самозаліснених земель, з метою передачі їх в постійне користування лісогосподарським підприємствам для ведення лісового господарства та пов’язаних з ним послуг. Також про стан передачі самозаліснених земель постійним лісокористувачам доповіли голови районних військових адміністрацій.

Крім того, учасники наради заслухали виступ начальника державної екологічної інспекції Поліського округу Євгенія Медведовського, який наголосив на відповідальності усіх причетних до безгосподарського використання самозаліснених земельних ділянок.

За результатами наради було вирішено надати відповідні доручення для забезпечення ефективної роботи щодо ідентифікації самозаліснених земель та їх передачі постійним лісокористувачам.