Поліпи – доброякісні новоутворення, які можуть перерости в злоякісні, - Житомирський обласний онкологічний диспансерБільшість із нас чули про таке захворювання, як поліпи. Це загальна назва доброякісних новоутворень. Причиною їх появи може бути бактеріальна або вірусна інфекції, хронічне запалення внутрішніх органів, гормональний дисбаланс, зокрема надлишок естрогенів може призвести до утворення поліпів ендометрію, і спадковість.

Поліпи найчастіше локалізуються в порожнистих органах, всередині яких є слизова оболонка. Здебільшого поліпи утворюються на слизових оболонках шийки матки та ендометрії; цервікального каналу; уретри; сечового міхура; шлунку; товстого кишечника; носа і носових пазух, а також у слуховому каналі.

Наявність поліпів може протікати безсимптомно, або супроводжуватися порушеннями в роботі відповідного органу (кровоточивістю з кишечника або статевих шляхів, зниженням слуху, безпліддям). І хоча поліпи носять доброякісний характер, але ніяк не є безпечним. Це захворювання, яке дуже часто переходять в рак. Саме тому поліпи вимагають пильного спостереження.

«Поліп може рости і не турбувати тривалий час. А потім організм отримує якийсь стрес, зміна харчування чи багато інших факторів і це доброякісне утворення перетворюється в справжню пухлину», – розповів директор Житомирського обласного онкодиспансеру Ігор Сабадаш.

Залежно від розташування поліпів, їх діагностикою та лікуванням займаються лікарі різних спеціальностей: дерматологи, гастроентерологи, гінекологи, урологи, хірурги. Діагностика поліпів починається із загального огляду лікаря. Більшість поліпів внутрішніх органів можна виявити ендоскопічним методом – інструментального огляду слизових оболонок за допомогою апарату з волоконною оптикою.

Позбутися поліпів можна тільки хірургічним шляхом. Лікування поліпів без операції неефективне та не дає ніяких результатів, оскільки ці утворення є щільними наростами з тканини та не зникають під дією медикаментів.

«Для профілактики утворення поліпів слід дотримуватися загальних правил здорового способу життя: контролювати масу тіла, адже надмірна вага призводить до порушень обміну речовин, відмовитися від куріння і надмірного вживання алкоголю, регулярно вдаватися до помірних фізичних навантажень, своєчасно звертатися до лікаря і регулярно проходити профілактичні огляди», – розповів лікар.

Всі необхідні ендоскопічні дослідження можна пройти у Житомирському обласному онкодиспансері на сучасному обладнанні, яке дає можливість побачити будь-які відхилення від норми.

Записатись на консультацію до лікаря-онколога та для проходження профілактичного обстеження можна на сайті Житомирського обласного онкодиспансеру або зателефонувати з 09-00 до 16-00 до реєстратури закладу за номерами телефонів: +38 (0412) 43-42-09, +38 (068) 98-77-834.

Джерело: Пресслужба КНП "Житомирський обласний онкологічний диспансер" Житомирської обласної ради