Житомирщина відзначила День захисників і захисниць, вшановуючи загиблих ГероївСьогодні, 1 жовтня, з нагоди відзначення Дня захисників і захисниць України у Житомирі відбулися урочисті заходи.

О 09:00 зупинився транспорт, а вулиці міста заповнились тишею. Це була хвилина мовчання, що стала символом вшанування подвигів захисників і захисниць, які віддали свої життя за Україну.

В урочистостях брали участь заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма, депутати Житомирської обласної ради Андрій Руденький та Павло Журбенко, начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко та його заступники Олександр Федько, Юрій Денисовець і Віктор Градівський, секретар Житомирської міської ради Віктор Клімінський, військовослужбовці, представники правоохоронних органів, родини загиблих Героїв, духовенство, громадськість та ЗМІ.

Присутні поклали квіти до пам’ятного знаку «Захисникам України у війні з російським агресором» та до меморіальних стендів загиблих та померлих учасників АТО/ООС.

Під час урочистостей за зразкове виконання військового обов’язку, мужність і самовідданість у справі служіння Україні, захисту її суверенітету і територіальної цілісності Почесною відзнакою голови облдержадміністрації «За заслуги» було нагороджено голову Житомирської обласної ради Володимира Федоренка, який нині служить у лавах ЗСУ.

Грамотою Житомирської обласної ради і цінним подарунком з нагоди Дня захисників і захисниць України, за зразкове виконання службового обовʼязку, високий професіоналізм, особисту мужність та героїзм, проявлені під час захисту державного суверенітету і територіальної цілісності держави нагороджені:

  • Довгань Роман Анатолійович - старший лейтенант військової частини А2900;
  • Специальний Євген Ігорович - молодший лейтенант військової частини A2900;
  • Ковальчук Дмитро Михайлович - сержант військової частини А2900.

Грамотою Житомирської обласної ради і грошовою премією нагороджено:

  • Балинського Олександра Анатолійовича - підполковника військової частини А2900;
  • Борисенка Юрія Павловича - майора військової частини A2900;
  • Липка Андрія Вікторовича - майора військової частини А2900;
  • Недвигу Владислава Ігоровича - старшого лейтенанта військової частини А2900.
  • Алексейчук Наталію Олександрівну - капітана, начальника спеціальної групи служби охорони державної таємниці Житомирського військового інституту імені С.П. Корольова;
  • Гренду Петра Вікторовича - майора, начальника служби радіоелектронної боротьби Житомирського військового інституту імені С.П. Корольова;
  • Пономаря Олександра Юрійовича - головного сержанта, начальника контрольно-технічного пункту Житомирського військового інституту імені С.П. Корольова.

«Ми захоплюємось мужністю, козацькою силою та незламністю наших захисників і захисниць. Завдяки їм ми вільні. І вільною буде вся країна!»,- наголосив Володимир Ширма.

Крім того, присутні вшанували памʼять полеглих Героїв на Смолянському військовому кладовищі, де відбувся заупокійний молебень.