Володимир Ширма взяв участь у роботі Всеукраїнської науково-практичної конференції керівників бібліотек для дітейСьогодні, 25 жовтня, заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма взяв участь у відкритті Всеукраїнської науково-практичної конференції керівників бібліотек для дітей "Бібліотеки для дітей в культурно-освітньому просторі України: перспективи та шляхи розвитку в умовах війни".

Мета конференції: визначення напрямів розвитку бібліотечно-інформаційного обслуговування дітей в культурно-освітньому просторі України в умовах війни.

Захід відбувся на базі Обласної бібліотеки для дітей та юнацтва Житомирської обласної ради. До події долучились керівники бібліотек для дітей зі всієї України.

Також участь у відкритті конференції брали начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко разом із заступником Юрієм Денисовцем, начальник Управління культури та туризму Житомирської обласної військової адміністрації Анатолій Душко, в.о директора Обласної бібліотеки для дітей та юнацтва Житомирської обласної ради Світлана Гресь, генеральний директор Національної бібліотеки для дітей та юнацтва Алла Гордієнко та інші поважні гості.

У режимі онлайн до відкриття заходу приєднались та привітали представників бібліотечної спільноти т.в.о Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, начальник управління соціокультурного розвитку Міністерства культури та інформаційної політики України Олена Панамарчук, в.о. голови Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти Ольга Россошанська.

«Сьогодні, у цей складний для нашої країни час, ми вкотре переконуємось у тому, наскільки важливі й потрібні бібліотеки. Вони продовжують працювати, гідно тримати свій культурний фронт, всіляко підтримувати наших громадян та вселяти віру у переможне майбутнє. Дякую бібліотекарям за відданість своїй справі та наближення перемоги!»,- сказав у своєму вітальному слові Володимир Ширма.

Протягом трьох днів 25, 26 та 27 жовтня учасники конференції обговорюватимуть питання щодо функціонування спеціалізованих бібліотек для дітей в умовах воєнного стану; проєкти міжнародного партнерства, гуманітарні та волонтерські ініціативи; організацію надання послуг, психологічну допомогу та підтримку дітей внутрішньо переміщених осіб; популяризацію читання.

Серед тем конференції - презентація результатів дослідження «Як читає Україна»; медіаграмотність під час війни: досвід Академії Української Преси; політика памʼяті в умовах воєнного стану; розвиток та підтримка психологічної безпеки дітей в освітньому просторі; виховуємо читача: у тренді українське — сьогодні, завтра, традиційно; Житомирська обласна бібліотека для дітей та юнацтва в умовах сучасності; стратегія і тактика діяльності бібліотек для дітей під час воєнного стану; сторінки надії — 2023: бібліотечна підтримка читачів у військовий період; загрози та можливості для читання в Україні в контексті викликів людського капіталу в 2024 році та інші.

Також під час трьохденного заходу передбачені онлайн включення представників Департаменту моніторингу додержання прав дитини Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, медіапроєкту ЄС «Відновлюємо Україну разом», Державної установи «Український інститут книги», Академії Українсько Преси, Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, видавництв «Ранок», «Авіаз», «Веселка», «Ліра-К» та інших.