У Житомирі вшанували памʼять Івана ОгієнкаЗ нагоди 142-ї річниці від дня народження українського науковця, громадського та релігійного діяча Івана Івановича Огієнка (митрополита Іларіона) в обласному центрі відбулися урочистості. Захід пройшов 15 січня біля памʼятника великому українцю поряд зі Свято-Михайлівським кафедральним собором.

До події долучилися заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма, депутатка Житомирської обласної ради Тетяна Парфентієва, начальник Управління культури та туризму Житомирської ОВА Анатолій Душко, секретар Житомирської міської ради Віктор Клімінський, настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору Отець Богдан Бойко, керівництво та студенти Житомирського фахового коледжу культури і мистецтв імені Івана Огієнка, громадськість.

Біля памʼятника митрополиту провели поминальну молитву та вшанували памʼять покладанням квітів.

Довідково.

Митрополит Іларіон (Іван Іванович Огієнко) – український вчений, політичний, громадський і церковний діяч, мовознавець, лексикограф, педагог, митрополит Української Автокефальної Церкви (від 1944), голова Української Греко-Православної Церкви у Канаді та митрополит Вінніпегу. Дійсний член Наукового Товариства імені Тараса Шевченка (від 1922). Перший ректор Кам'янець-Подільського державного українського університету.

Народився Іван Іванович Огієнко 14 січня 1882 року в м. Брусилові на Житомирщині. У 1909 році закінчив Київський університет св. Володимира. Згодом навчався на Вищих Педагогічних курсах. 1918 року його обирають ректором Кам’янець-Подільського університету, а Уряд УНР 1919 року у Києві призначає його міністром освіти та віросповідань.

В колі інтересів Івана Огієнка як ученого була українська культура, історія церкви, мови та правопису. Мовознавець працював над словниками. Пропагував ідею соборної літературної мови та вважав її культурним маркером кожної нації.

Більшу частину свого життя Іван Огієнко (Іларіон) змушений був провести в еміграції – у 1920 році емігрував до Польщі. З 1944 року йому довелося жити в Словаччині, Австрії, Швейцарії, а з 1947 – в Канаді.

У Канаді Митрополит Іларіон закінчив чи не найголовнішу справу свого життя - переклад Біблії.

У 1995 році в Україні заснована премія імені Івана Огієнка. Засновниками премії є Житомирська обласна рада, Всеукраїнське товариство Івана Огієнка, Національна Спілка письменників України, Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Т.Г.Шевченка, Академія мистецтв України.