На Житомирщині презентували щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини11 червня на Житомирщині відбувся захід «Шлях гідності: захист прав людини в умовах військового стану на території Житомирської області», під час якого презентували щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Участь у заході брали заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма, депутатка Житомирської обласної ради Тетяна Парфентієва, начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко та його заступник Віктор Градівський, керівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Іван Вервейко, представники структурних підрозділів Житомирської ОВА, громадських організацій, правоохоронних органів. Також до зустрічі в онлайн форматі  долучився  Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Метою заходу було ознайомлення присутніх зі щорічною доповіддю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, пошук механізмів подолання викликів щодо порушень прав людини і громадянина на Житомирщині та перспективи дотримання прав і свобод.

У своєму вітальному слові заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма подякував Дмитру Лубінцю та його команді за боротьбу за права українців, а також наголосив, що  під час війни захист прав людини набув особливої важливості.

Учасники заходу працювали у 4 дискусійних панелях.

1. Презентація щорічної доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за 2023 рік.

2. Взаємодія з регіональним представництвом Уповноваженого у Житомирській  області, виклики під час воєнного стану щодо держання прав на Житомирщині та позитивні кейси

3. Досвід та напрацювання у сфері дотримання прав і свобод людини і громадянина в діяльності контролюючих та правозахисних органів

4. Позитивний досвід взаємодії з громадськими та релігійними організаціями, благодійними фондами, правозахисниками та позитивні кейси співпраці

Довідково

Відповідно до статті 101 Конституції України парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина здійснює Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Кожен має право звертатися за захистом своїх прав до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (стаття 55 Конституції України). Відповідно до закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» особа може звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, якщо її права та свободи порушено органами державної влади, органами місцевого самоврядування та їх посадовими і службовими особами, а також юридичними та фізичними особами.

Уповноважений має право:

  • вносити пропозиції щодо вдосконалення законодавства України у сфері захисту прав і свобод людини і громадянина;
  • звертатися до Конституційного Суду України з конституційним поданням;
  • перевіряти стан додержання встановлених прав і свобод людини і громадянина відповідними державними органами;
  • відвідувати без попереднього повідомлення про час і мету відвідування місця несвободи;
  • запрошувати посадових і службових осіб, громадян України, іноземців та осіб без громадянства для отримання від них усних або письмових пояснень щодо обставин, які перевіряються по справі;
  • звертатися до суду про захист прав і свобод осіб, які через фізичний стан, недосягнення повноліття, похилий вік, недієздатність або обмежену дієздатність неспроможні самостійно захистити свої права і свободи; брати участь у судовому розгляді справ, провадження в яких відкрито за його позовами (заявами, клопотаннями (поданнями);
  • направляти у відповідні органи акти реагування Уповноваженого у разі виявлення порушень прав і свобод людини і громадянина для вжиття цими органами заходів.

Органи державної влади, органи місцевого самоврядування, об'єднання громадян, підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, посадові та службові особи, до яких звернувся Уповноважений, зобов'язані співпрацювати з ним і подавати йому необхідну допомогу.