У Житомирі відбувся регіональний форум «Житомирщина аграрна 2024-2025 роки» 27 лютого в Житомирі відбувся регіональний форум «Житомирщина аграрна 2024-2025 роки», який об’єднав понад 100 підприємств сільського господарства та харчової промисловості. У заході взяли участь: перший заступник голови Житомирської обласної ради Олег Дзюбенко, начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко та його заступниця Наталія Арендарчук, голова ГС «Всеукраїнська аграрна рада» Андрій Дикун, директор Департаменту аграрного ринку, фінансових інструментів та бюджетної політики Міністерства аграрної політики та продовольства України Баграт Ахіджанов, а також заступник командувача Десантно-штурмових військ з логістики, полковник Андрій Галась. Під час форуму обговорили актуальні виклики для сільського господарства, державні механізми підтримки галузі, питання нормативно-грошової оцінки землі та мінімального податкового зобов’язання. Окремий акцент зробили на темі героїчного спротиву українських військових під час повномасштабної війни та внеску аграрного сектору в забезпечення їхньої стійкості. Полковник Андрій Галась подякував аграріям за постійну підтримку армії – забезпечення паливом, технікою, продуктами та іншими необхідними ресурсами. У рамках форуму депутат Житомирської обласної ради, підприємець та меценат Олександр Ющенко передав сертифікат на чотири автомобілі для військових полковнику Андрію Галасю. Це ще один приклад того, як аграрний сектор Житомирщини не лише зміцнює економіку регіону, а й активно долучається до посилення обороноздатності країни. Учасники форуму наголосили, що агросектор сьогодні – це не лише основа економіки, а й стратегічний фронт продовольчої безпеки країни. Попри всі виклики, аграрний бізнес Житомирщини не зупиняється: нарощує виробництво, розширює експортні можливості та залучає інвестиції. За підсумками минулого року Житомирська область продовжує займати провідні позиції серед регіонів України за посівними площами сільськогосподарських культур. Зокрема, область лідирує за вирощуванням хмелю, займає друге місце за вівсом та гречкою, третє – за льоном олійним і картоплею, а також четверте місце за посівами жита та сої. Вперше за багато років у регіоні відновлено вирощування луб’яних культур (технічних конопель) та створено інфраструктуру для їхньої подальшої переробки на базі індустріального парку «Ма’Рижани». Житомирщина також має високорозвинену галузь тваринництва, яка повністю забезпечує м’ясною та молочною сировиною переробні підприємства та населення регіону. Крім того, Житомирщина стала однією з перших областей України, яка розпочала впровадження органічного сільського господарства. Наразі в регіоні успішно працюють 35 підприємств, що займаються виробництвом органічної продукції. Наші органічні виробники продовжують активно заявляти про себе на міжнародному рівні, демонструючи свою продукцію на найбільших органічних виставках світу.