Інформація
про результати розгляду запитів, внесених депутатами обласної ради
на четвертій сесії обласної ради восьмого скликання

Депутатами обласної ради на четвертій сесії обласної ради восьмого скликання на адресу посадових осіб було внесено два депутатських запити.

На запит депутата Рибак Н.І. щодо відновлення руху електропоїзда «Житомир-Фастів» заступник голови Житомирської обласної державної адміністрації Градівський В.М. повідомив, що, відповідно до статті 4 Закону України «Про залізничний транспорт», управління процесом перевезень у внутрішньому і міжнародному сполученнях здійснюється централізовано і належить до виключної компетенції АТ «Укрзалізниця».

З метою вирішення порушеного питання, Департаментом регіонального розвитку облдержадміністрації запит депутата Рибак Н.І. надіслано в АТ «Укрзалізниця».

На запит депутата Диняка С.В. щодо вжиття заходів із недопущення незаконного заволодіння розпайованими землями заступник голови Житомирської обласної державної адміністрації Градівський В.М. проінформував, що обласна державна адміністрація не наділена повноваженнями стосовно розпорядження розпайованими землями.

Відносини, пов’язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Законом України «Про оренду землі» та іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Згідно зі статтею 32 Закону України «Про оренду землі», перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи (у тому числі в порядку спадкування) не є підставою для зміни умов або припинення договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі.

Отже, у разі належного оформлення спадщини спадкоємцями власників земельних ділянок колишнього КСП «Україна», до них переходять усі права та обов’язки померлих орендодавців земельних ділянок.

Статтею 651 Цивільного кодексу України передбачено можливість розірвання договору оренди землі внаслідок порушення істотних умов цього договору. Ще однією підставою для розірвання договору, відповідно до статті 652 Цивільного кодексу України, є недосягнення згоди сторонами щодо приведення договору у відповідність до обставин, які істотно змінилися, або щодо його розірвання.

Так, договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін, а також на вимогу однієї зі сторін за рішенням суду в порядку, встановленому законом.

Заступник начальника Головного управління Національної поліції в Житомирській області – начальник слідчого управління Шевців В.М. повідомив про таке.

За результатами розгляду встановлено, що слідчими відділення  поліції № 1 Коростенського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Житомирській області за наведеним вище фактом проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні від 26.04.2021 № 12021065510000035 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 190, ч. 1 ст. 358, ч. 1 ст. 365-2 КК України.

Досудове розслідування у вищевказаному кримінальному провадженні триває, проводяться слідчі (розшукові дії), спрямовані на встановлення обставин кримінального правопорушення для забезпечення прийняття законного та обгрунтованого процесуального рішення у розумні строки.

Відповідь з порушеного у запиті питання надав керівник Житомирської обласної прокуратури Білошицький О.В.

Нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва у кримінальному провадженні від 26.04.2021 № 12021065510000035 забезпечується прокурорами Коростенської окружної прокуратури.

У даний час досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні триває.

Прокурором у провадженні в порядку ст. 36 КПК України надано письмові вказівки слідчому про необхідність проведення слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, які перебувають на виконанні.

Про прийняте у кримінальному провадженні рішення зацікавлених осіб буде повідомлено слідчим у передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України порядку.

Хід досудового розслідування Житомирською обласною прокуратурою взято на контроль.