DSC06682Голова обласної ради Володимир Федоренко долучився до спільної наради керівників правоохоронних органів та інших державних органів Житомирщини під головуванням керівника обласної прокуратури Олександра Білошицького.

На порядку денному присутні розглянули питання: «Про стан дотримання законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища та протидію кримінальним правопорушенням у цій сфері».

«На Житомирщині тема екологічної безпеки неабияк актуальна. Незаконна вирубка лісів, самовільна розробка кар’єрів, випалювання деревного вугілля, несанкціоноване самовільне розміщення твердих побутових відходів. І це тільки невеликий перелік того, що хвилює жителів області та весь депутатський корпус обласної ради. Наш регіон найбільше постраждав від аварії на ЧАЕС і весняні пожежі, які стались минулого року, чітко продемонстрували, що готовність протидіяти повторному забрудненню середовища має бути на 100%. Аби не ліквідовувати наслідки ми маємо йти на упередження та проводити масові профілактичні заходи і це, зокрема, стосується незаконного спалювання сухої рослинності. Впевнений, що тільки спільними консолідованими зусиллями нам вдасться досягнути бажаного результату!», - зазначив голова обласної ради.

У нараді взяли участь керівники обласних Головних управлінь СБУ  Сергій Лисак, Нацполіції Юрій Олійник, ДПС Костянтин Гавриш, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Сахнюк, а також керівники інших правоохоронних органів, державного нагляду і контролю.

До заходу також був запрошений голова обласної державної адміністрації Віталій Бунечко.

Керівник обласної прокуратури Олександр Білошицький. окреслив найважливіші напрями спільної діяльності, які потребують особливої уваги правоохоронних органів, органів державної влади і місцевого самоврядування та контролюючих державних установ. Це, зокрема, такі:
· охорона лісів
· охорона надр
· атмосферне повітря
· охорона вод, природно-заповідного фонду, рослинного і тваринного світу

Житомирщина – один з активних експортерів лісоматеріалів. Вже цьогоріч експортовано лісу на 458 млн грн.

6 обвинувальних актів щодо вчинення злочинів у сфері лісокористування посадовими особами лісової охорони скеровано до суду.

Керівник обласної прокуратури звернув увагу учасників наради на невідкладному вирішенню проблеми забруднення атмосферного повітря, наголосивши, що значну шкоду завдають підприємства з випалювання деревного вугілля, яких в області тільки офіційних налічується понад 80 суб’єктів.

Підбиваючи підсумки наради, Олександр Білошицький закликав усіх присутніх до спільної злагодженої роботи задля подолання негативних явищ у сфері навколишнього природного середовища, наголосивши, що екологічна безпека Поліського краю має завжди бути в епіцентрі дій силових відомств та очільників державних органів влади.

Довідково. За даними Державної екологічної інспекції Поліського округу,  загальна сума розрахованих збитків, заподіяних державі внаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства становить за 2020 рік становить 20,6 млн. грн. в т.ч. нанесених невстановленими особами 12,4 млн. грн.  Пред’явлено до сплати 124 претензії на суму 8,1 млн. грн., з яких стягнуто 89 на суму 1,5 млн. грн.

Як результат продуктивної співпраці Інспекції з органами прокуратури у 2021 році є наявність у суді 17 справ за про стягнення завданих збитків державі за порушення природоохоронного законодавства на суму майже 489,6 млн. грн.

DSC06613

DSC06613

DSC06613

DSC06613

DSC06613

DSC06613

DSC06613

DSC06613

DSC06613

DSC06613

DSC06613

DSC06613

DSC06613

DSC06613

DSC06613