DSC09303Напередодні Міжнародного дня рідної мови, що відзначатиметься 21 лютого, в обласній раді відбулась зустріч представників національних меншин Житомирської області.

Участь у тематичному заході взяв заступник голови обласної ради Володимир Ширма та заступник директора Департаменту культури, молоді та спорту ОДА Світлана Ярмолицька.

Захід організувала Координаційна рада національно-культурних товариств при Житомирській облдержадміністрації спільно з Департаментом культури, молоді та спорту ОДА.

«В Україні проживає понад 100 національностей. В кожній країні має бути державна мова і разом з тим у кожного народу, кожної національності  є  можливість вивчати в школах і садочках свою рідну мову, випускати літературу, таке право на сьогодні гарантовано Конституцією України. На жаль, багато мов в світі зникають. І це дуже прикро, особливо для того народу, який цією мовою користується . Кожна мова потребує захисту: на рівні держави та народу,  який також повинен дбати про свою мову, підтримувати її та ідентифікувати. А чим більше людина знає мов – стільки раз вона людина», - зазначив  Володимир Ширма.

Під час круглого столу обговорили пропозиції щодо використання коштів Програми економічного і соціального розвитку Житомирської області на 2021 рік у частині діяльності національно-культурних товариств.

Керівники національних меншин розповіли про викладання рідної мови та проблеми, пов’язані з її вивченням.

 У пресцентрі обласної ради також було розміщено стенд, на якому була представлена література мовами національних меншин (видання та преса).

DSC09303

DSC09303

DSC09303

DSC09303

DSC09303

DSC09303

DSC09303

DSC09303

DSC09303

DSC09303