11111Чорнобильська аварія стала найбільшою техногенною катастрофою за всю історію людства. Житомирська область найбільше постраждала від вибуху, кожен п’ятий житель відчув на собі наслідки аварії на ЧАЕС.

14 грудня у Житомирі голова обласної ради Володимир Федоренко, голова обласної державної адміністрації Віталій Бунечко, представники громадськості та духовенства поклали квіти до меморіальної дошки пам’яті Міністра України у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Г. О. Готовчиця, меморіального пам’ятника працівникам органів внутрішніх справ – жертвам Чорнобиля, пам’ятного знаку «Чорна біль» та «Пожежним, що врятували світ». Загиблих героїв-ліквідаторів вшанували хвилиною мовчання.

«Героїзм та самопожертва ліквідаторів аварії на ЧАЕС врятували Україну і світ від глобальної екологічної катастрофи, - зазначив Володимир Федоренко під час урочистих заходів. – Нині на Житомирщині проживає 7 тисяч ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи. На їхню долю випала найбільш важка і небезпечна робота, вони отримали високі дози радіації, але гідно пройшли всі випробування і захистили людей від смертельної небезпеки. Велика пошана всім ліквідаторам за самовіддані дії і героїзм».

Довідка.

26 квітня 1986 року о 1 год. 23 хв. на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний вибух, який спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу.Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише території сучасної України, Білорусі та Росії, а й багатьох європейських країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Польщі, Німеччини, Великобританії, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.Майже третина території України загальною площею 15 тисяч квадратних кілометрів з населенням 2,4 мільйона була забруднена радіоактивними викидами.Через півроку після вибуху реактора, 27 листопада 1986 року, фактично повністю зруйнований четвертий енергоблок ЧАЕС був перетворений на саркофаг. Офіційна назва - об’єкт «Укриття». 14 грудня 1986 року об’єкт здали в експлуатацію. Цього дня було поставлено умовну крапку в боротьбі з чорнобильським лихом.У квітні 2012 року розпочалось спорудження нового саркофагу на ЧАЕС, яке завершили у 2019 році. Нове «Укриття» стало найбільшою рухомою наземною спорудою.9 грудня 2020 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 556/2020 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення екологічної безпеки та підготовку заходів до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи». Зокрема, Кабінет Міністрів має розробити та затвердити план заходів до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи, вшанування подвигу учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

0Z1A6088

0Z1A6093

0Z1A6128

DSC04493 min

DSC04502 min

DSC04519 min

DSC04534 min

DSC04540 min

DSC04541 min

DSC04572 min