0112 грудня – День Сухопутних військ Збройних Сил України. Вітаючи військовослужбовців з нагоди свята, голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко відзначив ключову роль Сухопутних військ в укріпленні національної безпеки.

 «Більшість бойових завдань на сході країни здійснюють сьогодні саме Сухопутні війська. Вони стримують наших ворогів і посилюють обороноздатність держави. Ми всі маємо працювати на те, щоб військовослужбовці Сухопутних військ мали високий рівень підготовки, повне технічне оснащення та соціальний захист», - зазначив Володимир Федоренко.

Напередодні свята голова облради зустрівся з бійцями 95-ої окремої десантно-штурмової бригади, яка відзначила 28 років з дня заснування.

«Для мене честь вручити відзнаки обласної ради кращим крилатим піхотинцям, - наголосив Володимир Федоренко. – 95-та бригада здобула славу легендарної. Вона брала участь у складних військових операціях, звільненні українських міст, обороні Донецького аеропорту та найдовшому в світовій історії рейді, який бійці провели у тилу ворога. «Сила. Відвага. Честь» - девіз бригади, не раз підтверджений на полі бою. Житомирщина живе перемогами 95-ої бригади і боляче сприймає кожну її втрату».

Довідково. 95-та окрема десантно-штурмова бригада була сформована в 1992-му році як навчальний центр підготовки молодших спеціалістів Аеромобільних військ. Згодом центр був переформований в 95-ту окрему аеромобільну бригаду, а в 2016 році – в десантно-штурмову бригаду. У 1990-х, 2000-х роках бригада брала участь у міжнародних навчаннях, миротворчих місіях під егідою ООН. Нині, маючи значний досвід реальних бойових дій, бійці 95-ї бригади беруть участь у міжнародних навчаннях, передаючи знання та навички професійним військовим у Румунії, Польщі, Німеччині. На честь 95-ї бригади названо вулицю Героїв Десантників у Житомирі. Подвиг українських бійців 95-ї бригади, їх відвага і сила духу надихнули відомого поета Андрія Орлова («Орлуша») на написання вірша «Якщо не ви, то хто?», який він присвятив захисникам Донецького аеропорту.

02

02

02

02

02

02