МОЗ нагадує: постраждалі внаслідок війни українці можуть потрапити на лікування до закордонних клінікВже понад рік Міністерство охорони здоров’я України разом із міжнародними партнерами продовжують організовувати евакуаційні рейси та транспортувати постраждалих громадян України до клінік Європи на спеціалізоване лікування та подальшу реабілітацію. 

Такі медичні конвої тривають від перших днів війни та безоплатно. Всі видатки за таке дороговартісне лікування взяли на себе уряди країн-партнерів. 

Алгоритм медичної евакуації наступний: спершу МОЗ подає запит на евакуацію, далі отримує на нього пропозиції від лікарень із країн-членів Євросоюзу та Європейської економічної зони. Потім координатори МОЗ контактують з координаторами країн, що приймають пацієнтів, та погоджують етапи і маршрути безпечного медичного транспортування. 

Більш детально ознайомитися з алгоритмом медевакуації можна за посиланням

МОЗ зазначає, що насамперед до закордонних клінік направляються:

  • пацієнти з травмами, які потребують надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;
  • пацієнти, які потребують надання комбустіологічної допомоги (у разі опіків);
  • діти з новоутвореннями, які потребують надання високоспеціалізованої медичної допомоги;
  • дорослі пацієнти з новоутвореннями, які потребують надання високоспеціалізованої медичної допомоги;
  • діти з орфанними захворюваннями.

Саме сімейний чи лікуючий лікар стаціонару ухвалюють рішення про направлення пацієнта на лікування за кордон, керуючись наказом МОЗ №574 від 05.04.2022 р. «Про затвердження Критеріїв направлення громадян України для лікування за кордон на період дії воєнного стану та Переліку закладів охорони здоров’я, які здійснюють координацію направлення громадян України для лікування за кордон на період дії воєнного стану». 

Підтвердити відповідність критеріям необхідно за допомогою первинної облікової документації № 027/о «Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого». Вона має бути заповнена лікарем закладу охорони здоров’я, який здійснює координацію направлення громадян України для лікування за кордон.

Також під час медичної евакуації пацієнт повинен мати із собою документ, що посвідчує особу — закордонний або внутрішній паспорт. Також потрібні виписки з історії хвороби (зокрема, для дітей). Однак, станом на зараз, це не є обов’язковою вимогою. Відсутність тих чи інших документів не є перешкодою для вивезення важкопораненого чи онкохворої дитини на лікування за кордон.

Кожен випадок медичної евакуації вимагає окремого підходу, однак зазвичай підготовка пацієнта триває від 3-4 днів до 2 тижнів. 

МОЗ звертає вашу увагу, що за потреби у сторонній допомозі та підтримці через важкий стан або необхідність у подальшому післяопераційному догляді пацієнта можуть супроводжувати його родичі або близькі. 

На сьогодні громадяни України можуть скористатися кількома маршрутами медичної евакуації на лікування за кордон, зокрема: 

Перший — через обласний департамент охорони здоров’я, який має визначену особу, відповідальну за направлення громадян України на лікування за кордоном на період дії воєнного стану. Також можна звернутися в обласну лікарню до лікаря відповідної спеціальності на консультацію та запитати під час консультації про можливість лікування за кордоном.

Другий — шляхом подання особистої заявки через сайт МОЗ, адже через воєнні дії багато людей не завжди мають звʼязок із сімейним лікарем чи департаментом охорони здоровʼя. Самостійно подати попередню заявку на Програму медичної евакуації важкохворі українці або ж ті, хто отримав травми внаслідок війни, можуть у розділі «Громадянам» на сайті Міністерства охорони здоров’я України.

І третій маршрут стосується подання на евакуацію за кордон поранених військовослужбовців, який здійснюється через командування Медичних сил України. Більше інформації можна отримати на сайті: https://navigator.pryncyp.com/stage-4.

МОЗ зазначає, що за понад 15 місяців війни, завдяки співпраці вдалося евакуювати на лікування вже майже 3 800 громадян України. 

Джерело: Міністерство охорони здоров'я України