DSC09030

26 квітня в Україні – День пам’яті про аварію на Чорнобильській АЕС, яка стала найбільшою техногенною катастрофою XX століття.

Сьогодні, у 38-і роковини аварії, у Житомирі відбулись памʼятні заходи.

До заходів долучились заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма, начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко, заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук, представники виконавчого апарату Житомирської обласної ради, керівники структурних підрозділів Житомирської ОВА та міськради, правоохоронці, надзвичайники, чорнобильці та громадськість.

Присутні поклали квіти до меморіальної дошки пам'яті першого Міністра України у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Г.О.Готовчиця, меморіального пам’ятника працівникам органів внутрішніх справ – жертвам Чорнобиля, пам’ятних знаків “Чорна біль” та “Пожежним, які врятували світ”.

«Сьогодні ми згадуємо про страшну аварію на ЧАЕС та дякуємо усім, хто брав участь у ліквідації її наслідків. Ризикуючи своїм життям і здоровʼям, ліквідатори виконали свій обовʼязок і захистили людство від радіації»,- зазначив заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма.

Довідково. Аварія на Чорнобильській АЕС, яка сталася 26 квітня 1986 року, є найбільшою техногенною катастрофою XX століття. Тоді радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи. 8,5 мільйонів жителів України, Білорусі, росії в найближчі дні після аварії отримали значні дози опромінення, біля півмільйона з них померли від наслідків радіації. До кінця літа 1986 року понад 90 тисяч осіб було евакуйовано із зони зараження, 81 населений пункт України став безлюдним. Радянська влада робила все, щоб приховати від світу наслідки катастрофи.