DSC07699

Перший заступник голови Житомирської обласної ради Олег Дзюбенко взяв участь у III форумі «Ветерани – шлях додому. Спроможності громад у захисті прав та задоволенні потреб ветеранів», який відбувся 9 серпня у Звягелі.

Організатори заходу: Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, Міжфракційне депутатське об’єднання «Реабілітаційні сили України» за підтримки Програми USAID «Рада: наступне покоління» у співпраці з Житомирською обласною військовою адміністрацією та Звягельською міською радою.

Метою форуму було напрацювання пропозицій для вдосконалення державної політики підтримки ветеранів і ветеранок, членів їхніх сімей, родин зниклих безвісти та полонених військовослужбовців.

Захід відбувся за участі народних депутатів, представників Уряду, органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських організацій та ветеранської спільноти.

У роботі форуму, зокрема, брали участь перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, народний депутат України Арсеній Пушкаренко, начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко, заступник начальника Житомирської ОВА Віктор Градівський, депутати Житомирської обласної ради Валентина Донець та Олександр Ющенко, Звягельський міський голова Микола Боровець, ветерани Олег Смаль, Ігор Шапатаєв, Назар Двірченко ,Андрій Несмачний.

В онлайн-форматі до заходу долучилися заступниця Міністра оборони України Наталія Калмикова, заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна та старший стратегічний радник Програми USAID «Рада: наступне покоління» Ігор Когут.

Вітаючи учасників форуму, перший заступник голови Житомирської обласної ради Олег Дзюбенко підкреслив важливість цього заходу як одного з основних кроків на шляху до створення справедливого та ефективного механізму допомоги ветеранам. Він також підкреслив, що єдність і спільні зусилля є ключовими для розробки пропозицій, які сприятимуть інтеграції ветеранів у суспільство, підтримці їхніх сімей, родин зниклих безвісти та полонених.

На форумі присутні мали змогу взяти участь у двох панельних дискусіях: «Ветерани та держава: як побудувати ефективну підтримку» та «Ветерани у громадах: шляхи успішної адаптації».

Під час дискусійних панелей йшлося про дотримання прав ветеранів і ветеранок, розвиток системи їх соціального захисту, медичного забезпечення, психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації. Обговорювалися потреби членів сімей ветеранів, родин зниклих безвісти та полонених військовослужбовців. Крім того, присутні мали змогу обмінятися досвідом ефективних практик впровадження державної політики підтримки ветеранів на рівні територіальних громад, напрацювати пропозиції для врахування при розробленні та затвердженні державної політики реінтеграції ветеранів і підтримки їхніх сімей, родин зниклих безвісти та полонених.

У рамках форуму також відбулися воркшопи «Місця сили ветеранів», «Економічна незалежність ветерана» та «Відновлення воїна, ветерана – сім’ї».